Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiStub razvoja privrede podržan naporima Vlade Srpske

Stub razvoja privrede podržan naporima Vlade Srpske

BIJELJINA, Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik je stub privrede ovog kraja, ali i elektro-energetskog sistema Republike Srpske u koje su, u proteklim godinama, uz razumijevanje i podršku i Elektroprivrede i Vlade Republike Srpske, uložena značajna investiciona sredstva, kažu u Upravi ovog preduzeća.

Prema njihovim riječima, sredstva su uložena u novu mehanizaciju na rudniku, ali i u remonte, rekonstrukcije i zamjene pojedinih postrojenja na termoelektrani s ciljem da se rad ovog preduzeća podigne na viši tehničko-tehnološki nivo.

“Opravdanost ovih ulaganja na najbolji način potvrđuju proizvodni rezultati koji se ogledaju u ostvarenim rekordnim godišnjim proizvodnjama električne energije i uglja u prethodnim godinama”, rečeno je u Upravi.

Sa proizvedenih 1.837.054 megavat časova električne energije u 2012. godini Rudnik i termoelektrana Ugljevik nadmašili su proizvodnju iz prethodne godine, 2011. godine, i ostvarili rekordnu godišnju proizvodnju struje za 27 godina rada ovog elektroenergetskog objekta.

RiTE Ugljevik i u 2012. godini je bila stub sigurnosti elektroenergetskog sistema Republike Srpske sa učešćem od oko 35 odsto u ukupnoj proizvodnji struje.

“Preduzeće ima dobru perspektivu, a naš glavni cilj je obezbjeđenje njegovog pouzdanog i ekonomski isplativog rada do kraja njegovog tehničkog vijeka, odnosno u najmanje narednih tridesetak godina”, ističu u Upravi RiTE.

Najavljena izgradnja novog bloka – termoelektrane Ugljevik tri, tvrde u ovom elektroenergetskom gigantu Srpske, ni u kom slučaju neće ugroziti postojeći rudnik niti termoelektranu, odnosno njihova postrojenja.

“Uostalom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i premijer Srpske Aleksandar Džombić su u više navrata naglasili da je očuvanje i razvoj postojećeg Rudnika i termoelektrane Ugljevik strateški cilj, te da izgradnje termoelektrane Ugljevik tri ničim neće ugroziti rad postojeće”, napominju u RiTE Ugljevik.

Iz Uprave ističu da će najavljena ulaganja, kao i sve dosad uloženo u RiTE Ugljevik zasigurno biti na zadovoljstvo svih radnika preduzeća, regije Ugljevik, kao i cijele Republike Srpske.

“RiTE će biti siguran proizvođač električne energije u narednim decenijama”, ističu u Upravi preduzeća.

Interes i uprave i radnika RiTE Ugljevik je uvijek bio i ostaje pouzdan rad ovog bloka u narednom periodu, dalje podizanje njegove pogonske spremnosti i ekonomičnost u radu.

“Da smo na dobrom putu potvrđuju realizovane investicije u prethodnim godinama, kao i one planirane u narednom periodu, među kojima posebno ističemo projekat odsumporavanja čija je ukupna vrijednost 117 miliona evra, i izuzetni proizvodni rezultati koji to opravdavaju”, napominju u Upravi RiTE Ugljevik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti