Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Obezbijeđen novac za Južni tok

Bajatović: Obezbijeđen novac za Južni tok

BEOGRAD, Obezbijeđen je novac za izgradnju gasovoda Južni tok i za eksproprijaciju zemljišta, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajtović.

On je rekao i da je novina da će krak gasovoda Južni tok ići i uz dio autoputa od Niša ka Kosovu, kako bi se i Kosovo i Makedonija snabdijevale gasom.
Dužina magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju je 450 kilometara, a ranije su predviđeni krakovi za Republiku Srpsku i Hrvatsku. Procijenjena vrijednost te investicije je 1,7 milijardi evra.
Bajatović je u Skupštini Srbije, u kojoj se raspravlja o zakonu o Južnom toku, rekao da je taj zakon, kojim se ubrzava eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, neka vrsta “leksa specijalis”, ali da garantuje da će sve biti sprovedno u skladu sa zakonom i da će građani biti adekvatno obeštećeni.

“Novac za ekspropijaciju je obezbijeđen, od 10.000 parcela, 4.000 već su obišli radnici Srbijagasa. Preko 4.000 vlasnika već je pristalo da u okviru ekspropijacije po fer utvrđenoj vrijednosti, dobije nadonkandu za prolazak gasovada”, rekao je on.

Bajatović je napomenuo da cijena zemljišta zavisi od niza faktora, a odrediće je Poreska uprava.

“Nije isto ako imate nekretninu u Beogradu ili negdje drugo, ili da li se radi o građevinskom ili poljoprivrednom zemljištu. Ako je voćnjak, nije to samo parče zemlje”, ocijenio je direktor Srbijagasa.

Bajatović je istakao da je obezbijeđen novac i za izgradnju gasovoda i da su banke iz Rusije zainteresovane za finasiranje, ali je dodao da se razmatraju i ponude drugih banaka.

Po njegovim riječima, Juži tok jos nije formalno dobio građevinske dozvole, ali Srbija uveliko prirema logistiku za početak projekta.

Bajatović je istakao da će biti “velike trke u regionu” za izgradnju gasnih elektrana za koje su konkurisale Hrvatska, Bosna i Hercegovina, a posebno i Republika Srpska.

“Želimo da konkurišemo sa četiri gasne centrale. To su projekti vrijednosti ne manje od 1,5 milijardu evra što uz dvije milijarde, koliko će koštati Južni tok, predstavlja 3,5 milijarde evra mogućih investicija. Ako se opredijelimo da gradimo još tri skladišta gasa na teritoriji Srbije koliko bismo objektivno mogli, to bi bilo još 500 miliona evra investicija”, kazao je on.

Bajatović je najavio da će 28. februara u Srbiju doći šef Gasproma Aleksej Miler sa kojim će, kako je rekao, razgovarati o gasovodu i o cijeni ruskog gasa.

“Dugoročni ugovor smo usaglasili. Cijena za prvi kvartal će biti 404 dolara za 1.000 kubnih metara. Provizija Jugorosgasa je smanjena, biće oko tri odsto umjesto 4,5 odsto kao do sada. Prosječna godišnja cijena će biti 370 dolara za 1.000 kubnih metara gasa”, rekao je on.

Istakao je da će se na tom sastanku precizirati kupovina 25 odsto akcija Jugorosgasa koje su do sada bile u vlasništvu Gasproma.

Bajatović je dodao da očekuje da će se postići i dogovor o raspisivanju dugoročnih tendera za kompresore i cijevi čime će upravljati konzorcijum u kojem bi preduzeća iz Srbije bila “ravnopravni partneri, a ne podizvođači”. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti