Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEksproprijacija zemljišta za "Južni tok" će koštati 24 miliona evra

Eksproprijacija zemljišta za “Južni tok” će koštati 24 miliona evra

BEOGRAD, Za trasu “Južnog toka”, koji će kroz Srbiju prolaziti u dužini od 450 kilometara, biće potrebno eksproprisati oko 10.000 parcela, odnosno oko 8.000 hektara zemljišta, što će koštati do 24 miliona evra.

Predstavljajući u Skupštini Srbije Prijedlog zakona o “Južnom toku”, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ovaj gasovod treba da omogući povećanje energetske bezbjednosti Srbije.

Ona je istakla da je gasovod značajan ne samo za privredni razvoj Srbije, nego i regiona, te dodala da su do sada urađeni studija izvodljivosti, generalni projekat i prostorni plan područja posebne namjene.

Mihajlovićeva je napomenula da se Srbija danas snabdijeva gasom iz samo jednog pravca, što je nesigurno, te da “Južni tok” treba da obezbijedi drugi pravac dotoka gasa, poveća energetsku stabilnost države, ali i da doprinese povećanju broja radnih mjesta.

Ona je rekla da je izgradnja gasovoda “Južni tok” veoma važan međunarodni projekat i da je zbog toga neophodno da se što prije uradi eksproprijacija zemljišta.

Prijedlogom zakona o “Južnom toku”, koji ovaj gasovod definiše kao projekat od javnog interesa, utvrđuju se posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda.

Korisnik eksproprijacije je Privredno društvo Južni tok Novi Sad, koje će biti zajedničko preduzeće “Srbijagasa” sa 49 odsto vlasništva i ruskog “Gasproma” sa 51 odsto vlasništva.

Predviđena je isplata naknada i taksi vlasnicima parcela, koje se nalaze na trasi gasovoda, po cijeni koje ne mogu biti niže od tržišnih, uz davanje roka u kojem je privredno društvo Južni tok Novi Sad dužno da plati propisane takse i naknade.

Za realizaciju tog projekta u državnom budžetu za 2013. godinu je obezbijeđeno oko 75 miliona evra. Ruski partner, kompanija “Gasprom”, koji u “Južnom toku” ima 51 odsto vlasništva, obezbijediće dodatnih oko 75 miliona evra.

Međunarodni gasovod “Južni tok”, koji će koštati oko 16 milijardi evra, dopremaće ruski gas ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u EU i centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a jedan krak će ići i prema Republici Srpskoj.
Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti