Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNovi zakon o koncesijama dobar za lokalne zajednice

Novi zakon o koncesijama dobar za lokalne zajednice

DOBOJ, Nacrtom zakona o koncesijama predviđena su poboljšanja, koja će omogućiti da Republika Srpska i jedinice lokalne uprave postignu najbolje rezultate iz ugovora, rekao je Saša Savičić, pomoćnik ministra za pravne poslove u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

U Područnoj privrednoj komori u Doboju, gdje je danas održana javna rasprava o ovom nacrtu zakona, Savičić je rekao da je predviđeno da koncedent može biti Vlada Republike Srpske, kao i skupština jedinice lokalne samouprave, dok je koncesionar isključivo privredno društvo osnovano u skladu sa propisima.

Savičić je ocijenio da će Nacrtom zakona biti obezbijeđen red u izvršavanju obaveza iz ugovora o koncesijama – dobijaju se mogućnosti kontrole izvršenja ugovora o koncesijama na 30 godina, a koncesionarima se daju veoma pogodni uslovi za izvršenje ugovora.

“Sama materija koju uređuje Zakon o koncesijama je izuzetno važna, ne samo za Republiku Srpsku, već i za ostale zemlje koje žele da sarađuju, pa upravljanje prirodnim bogastvima mora biti domaćinsko, odgovorno i s ciljem zadovoljavanja opštih ekonomsko-društvenih interesa”, objasnio je Savičić.

On je rekao da se nijedna koncesija uređena posebnim zakonima ne može dodjeljivati na način koji nije u skladu sa ovim zakonom.

“Odredbama novog zakona bi se kroz dobru koordinaciju moglo gazdovati prirodnim bogatstvima na pravi način, pa bi Republika Srpska mogla imati velike koristi od koncesija”, naglasio je Savičić.

Savičić je ocijenio da je javna rasprava u Doboju bila uspješna, jer su učesnici – predstavnici lokalne vlasti i privrednici iz dobojske regije, svojim diskusijama i prijedlozima dali doprinos poboljšanju Nacrta zakona o koncesijama. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti