Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočinje izgradnja termoelektrana "Stanari" i "Ugljevik tri"

Počinje izgradnja termoelektrana “Stanari” i “Ugljevik tri”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević najavio je da će ove godine biti započeta izgradnja termoelektrana “Stanari” i “Ugljevik tri”.

Kovačević je precizirao da su za termoelektranu “Stanari” instalisane snage 300 megavata završene sve pripremne aktivnosti i zaokružena finansijska konstrukcija, a za termoelektranu “Ugljevik tri” snage dva puta po 300 megavata pripreme teku planiranom dinamikom.

On je za “Večernje novosti” rekao da će u Ugljeviku biti izgrađena potpuno nova termoelektrana i biti otvoren novi rudnik, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u koji je do sada investirano oko 30 miliona KM.

Kovačević je istakao da su, nakon ugovora o strateškom partnerstvu između njemačke kompanije RWE i Elektroprivrede Republike Srpske, započete aktivnosti u vezi sa izgradnjom hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” procijenjene vrijednosti 900 miliona KM, a podrazumijeva hidroelektrane “Buk Bijela”, “Foča”, “Paunci” i “Sutjeska”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske istakao je da je u planu i izgradnja hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim vrijednosti 188 miliona KM, hidroenergetski sistem na rijeci Bistrici, nekoliko malih hidroelektrana, a zaključen je i koncesioni ugovor o izgradnji parka vjetrenjača Trusina.

“Dobar dio ovih projekata već ima obezbijeđena sredstva, što je dodatna potvrda njihove uspješne realizacije u narednom periodu”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da će Srpska nastaviti tendenciju izvoza viška električne energije koja posljednjih godina iznosi 30 odsto ukupne proizvodnje, istakavši da je u 2012. godini po ovom osnovu ostvaren prihod od 97,2 miliona KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti