Utorak 7. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte raznolike nakon Obaminog govora

Cijene nafte raznolike nakon Obaminog govora

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su jutros bile raznolike, nakon govora američkog predsjednika Baraka Obame o stanju nacije, u kojem nije bilo dramatičnih najava koje bi mogle da utiču na tržišta, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi poskupjela za 12 centi, na 97,63 dolara za barel, dok je evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, oslabila za deset centi, na 118,56 dolara za barel, prenosi AFP.

“Obamin govor je uglavnom bio u skladu sa očekivanjima, budući da je govorio o stvarima kao što su ekonomske reforme. Nije bilo dramatičnih najava, koje bi pogurale tržišta na jednu ili drugu stranu”, rekao je za AFP ekonomista IG marketsa iz Singapura, Džejson Hjuz.

Predsjednik je obećao da će tokom svog drugog mandata raditi na jačanju američke privrede, smanjenju ubistava i rješavanju pitanja imigracije.

SAD su najveći svjetski potrošač nafte i zdravlje američke ekonomije ima ključni uticaj na globalne cijene tog energenta. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti