Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGrčka u projektu isporuke kaspijskog gasa

Grčka u projektu isporuke kaspijskog gasa

ATINA, Grčka, Italija i Albanija potpisale su danas sporazum o podršci projektu izgradnje gasovoda za transport gasa iz Kaspijskog mora do zemalja zapadne Evrope.

Ovaj transjadranski gasovod /TAP/, dužine 800 kilometara, imao bi inicijalni godišnji kapacitet od 10 milijardi kubnih metara gasa koji bi dolazio iz Azerbejdžana.

Projekat realizuje konzorcijum koji čine njemački “EON”, norveški “Statoil” i švajcarska grupacija “Akspo”, prenio je AP.

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da će realizacija ovog projekta Grčkoj donijeti investicije od 1,5 milijardi evra.

“Ovo će promijeniti status Grčke iz drugorazredne energetske destinacije u značajnu tranzitnu tačku. To će donijeti 2.000 novih radnih mjesta u početnim fazama projekta u regionima koji su pogođeni visokom stopom nezaposlenosti”, rekao je Samaras.

Gasovod TAP predstavlja konkurenciju gasovodu Nabuko, koji bi trebalo da transportuje gas u Austriju preko Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Realizatori oba projekta žele da dobiju prava na transport gasa iz azerbejdžanskog polja Šah Deniz u zemlje zapadne Evrope do 2019. godine.

Vlasnici ovog gasnog nalazišta u junu će odlučiti koju će rutu koristiti za izvoz svog gasa u Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti