Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIskoristiti geotermalne vode za proizvodnju energije

Iskoristiti geotermalne vode za proizvodnju energije

BIJELJINA, Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici njemačko-mađarske kompanije “SVR enerdžipark” razgovarali su danas o mogućnostima iskorištavanja geotermalnih voda za proizvodnju energije, kao i o mogućem preuzimanju preduzeća “Geoterm” koje je grad Bijeljina osnovao ranije sa danskom kompanijom “Den konsalt partners”.

“Nastojimo da sa njemačko-mađarskim partnerom nađemo mogućnosti za proizvodnju električne energije, a kao nusproizvod dobili bismo toplotnu energiju kojom bismo grijali grad”, rekao je Mićić nakon sastanka.

On je napomenuo da će sklapanje posla sa “SVR enerdžiparkom” biti nastavak do sada urađenog posla sa “Geotermom”, koji je 20 odsto u vlasništvu grada, a 80 odsto, za sada, u vlasništvu danske firme.

Imajući u vidu da treba utvrditi garantovanu kvotu i cijenu za proizvodnju električne od geotermalne energije, što je prvi korak u ovom poslu, Mićić je za sutra u 11.00 časova najavio sastanak sa predsjednikom Vlade Srpske Aleksandrom Džombićem.

“Nadam se da ćemo to pitanje biti prevaziđeno nakon što se dvije firme /danska i njemačko-mađarska/ dogovore oko udjela u 80 odsto vlasništva `Geoterma`”, rekao je Mićić novinarima nakon sastanka.

On je rekao da perspektive i volje ima, da su potencijali dosta dobri, ali samo uz podršku resornog ministarstva i Vlade Srpske se može napraviti “dobar posao” za Semberiju.

Njemačko-mađarska firma zadovoljna je istraživanjem geotermalnih voda u Semberiji. Osim na tri mjesta u Mađarskoj, samo Semberija ima izuzetno bogate potencijale gdje temperatura može dostizati i do 160 stepeni na dubinama od 2.600 do 3.000 metara.

Predstavnik “Enerdžiparka” Atila Kujbuš rekao je nakon sastanka da su rezultati istraživanja geotermalnih voda u Semberiji pokazali veoma dobre potencijale, te višestruke mogućnosti njihove upotrebe.

“Za poljoprivredu, industriju, proizvodnju električne energije i građanstvo ovo bi bilo veoma značajno iskorištavanje”, rekao je Kujbuš napominjući da će u narednom periodu uraditi kratka dodatna istraživanja, nakon čega bi trebalo uslijediti izrada projekta.

Kompanija “SVR enerdžipark” aktivna je na sličnim poslovima u Italiji i Njemačkoj. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti