Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzmjene Zakona o Elektroprenosu BiH u proceduri u martu

Izmjene Zakona o Elektroprenosu BiH u proceduri u martu

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović očekuje da će u martu u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Elektroprenosu BiH jer bi do tada trebalo da bude održana i Skupština akcionara ove kompanije.

Šarović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je, iako je bilo predviđeno da vanredna Skupština akcionara Elektroprenosa BiH bude održana 14.februara, ta sjednica otkazana.

“Ne znamo šta je razlog otkazivanja Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tu ima samo status posmatrača a sjednice zakazuju akcionari odnosno premijeri Republike Srpske Aleksandar Džombić i Federacije BiH Nermin Nikšić“, pojasnio je Šarović.

On je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uključeno u implementaciju koraka koje je utvrdila parlamentarna većina na deblokadi rada Elektroprenosa BiH i u okviru tog procesa ovo ministarstvo je zaduženo da u proceduru u što kraćem roku uputi Izmjene i dopune Zakona o Elektroprenosu BiH.

“To bi na neki način bila i implementacija dogovora trojice ministara sa Evropskom komisijom iz Brisela. Do jutros smo imali infromaciju da će vanredna sjednica Skupštine akcionara Elektroprenosa, a akcionari su Republika Srpska i Federacija BiH biti održana sutra ali, prema posljednjim informacijama, ta vanredna Skupština akcionara je otkazana“, rekao je Šarović.

On je pojasnio da bi na toj sjednici Skupštine akcionara Elektroprenosa trebalo da se krene u proces deblokiranja rada ove kompanije početkom procesa izbora upravljačkih struktura, odnosno usvoji konsolidovan finansijski izvještaj i plan investicija u narednom periodu.

“Nakon sjednice Skupštine akcionara Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo bi u proceduru prema Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog izmjena i dopuna zakona o Elektroprenosu BiH”, rekao je Šarović, napominjući da je takva procedura u duhu dogovora resornih ministara sa predstavnicima EU u Briselu.

Prema njegovim riječima, suština je, a to su prihvatili i akcionari, da se u raspodjelu akumulirane dobiti ne ide prije ovih koraka.

On nije želio da spekuliše o razlozima otkazivanja Skupštine akcionara Elektroprenosa, ističući da je u interesu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da ona bude održana što prije i da stvari krenu u dobrom pravcu.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Elektroprenosu odnosi se na izmjenu člana 17 ovog zakona kojeg je nametnuo visoki predstavnik 2004. godine i kojim se propisuje da se raspodjela dobiti može vršiti tek nakon deset godina.

Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH postigle su na sastanku 31. oktobra sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. do 2014. godine. Prema tom sporazumu, usaglašena je podjela akumulirane dobiti “Elektroprenosa” po principu da 100 miliona KM pripadne entitetima, a da preostalih 156 miliona bude iskorišteno za investicione projekte.

Ovaj dogovor podržali su i lideri nove šestorke /SNSD, SDS, SDP, HDZ, HDZ 1990 i SBB/ na sastanku u Mostaru 20. novembra. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti