Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUredba o besplatnoj struji sljedeće nedjelje

Uredba o besplatnoj struji sljedeće nedjelje

BEOGRAD, Vlada Srbije trebalo bi sljedeće nedjelje da usvoji uredbu kojom će socijalno ugroženi građani imati pravo na besplatnu kvotu struje i gasa, najavila je danas ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Tekst te uredbe je usaglašen sa Ministarstvom finansija i očekuje se da će za pet do šest dana biti usvojena, kako bi konačno imali socijalne karte u energetici, rekla je Mihajlovićeva novinarima, poslije Srpsko-italijanskog poslovnog savjeta.

Ona je kazala da će biti potrebno oko 40 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije za finansiranje besplatne struje i gasa za socijalno ugrožene građane. Nema značajanih izmjena u tekstu te uredbe koja je prethodno predložena, osim izmjene koja se tiče gornjeg limita, odnosno koliko domaćnostva mogu da potroše besplatne struje i gasa, precizirala je ona i najavila da ako potrošač budu trošio više od dozvoljenog limita, neće potpadati pod kategoriju socijalno ugroženog potrošača i izgubiće socijalnu kartu.

Mihajlovićeva je kazala da će do rebalansa budžeta troškove te pomoći socijalno ugroženim potrošačima snositi Elektroprivreda Srbije, a nakon rebalansa, novac će EPS-u biti vraćen i poslije toga će se nastaviti finansiranje te pomoći iz republičkog budžeta. Ona je dodala da Ministarstvo finansija u budžetu Srbije za 2013.godinu nije predvidjelo sredstva za socijalne karte, iako je Ministarstvo energetike najavilo da će to sigurno uraditi u ovoj godini.

Prema prijedlogu te uredbe, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstava biće umanjeni za iznos od 120 do 250 kilovat-časova mjesečno, zavisno od broja članova domaćinstva. Energetski zaštićeni kupci koji koriste gas će imati niže račune za gas tokom grejne sezone za vrijednost od 40 do 75 kubnih metara, u zavisnosti od broja članova porodice. Tanjug

1 KOMENTAR

  1. JA IMAM DETE STO POSTO NESPOSOBNO PRIMAM IZ MINISTARSVA SOCIJALNU POMOC I TUDU NEGU IPOMOC DAL IMAM PRAVO NA POPUST I GDE DA PREDAM ZAHTEV ,POSTO SOCIJALNO KAZE DA NEMAM PRAVO JER NE PRIMAM SOIJALNU POMOC OPSTINSKU ,U OPSTINI NISTA NEZNAJU ZA DOMACINSTVA KOJA IMAJU TAKVU DECU ITD. JA NEZNAM KO ZNA I GDE DA SE JAVIM .MOLIM VAS POMOZITE MI ODGOVOROM .HVALA U NAPRED S.POZDRAVOM ,,SVETLANA IZ MAJDANPEKA.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti