Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilovanović: Neophodna pomoć grada i Vlade

Milovanović: Neophodna pomoć grada i Vlade

BANJALUKA, Banjalučka “Toplana” ne može sama riješiti nagomilane probleme i dugovanja i sama opstati, te očekuje pomoć grada i Vlade Republike Srpske, naglasio je direktor ovog preduzeća Mićo Milovanović.

Milovanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ovo preduzeće u veoma teškom položaju zbog problema koji se gomilaju godinama.

On ističe da je “Toplani” da bi završila sezonu grijanja potrebno 10 miliona KM, koje ne može sama obezbijediti, te očekuju pomoć grada za nabavku sredstava.

“Toplana” je od ovog mjeseca, kako kaže Milovanović, obustavila sva plaćanja, a sav priliv novca usmjerava na nabavku mazuta da bi se obezbijedio kontinuitet u grijanju.

On je dodao da će ovo biti i prvi mjesec unazad šest godina da 145 radnika neće dobiti platu, dajući tako svoj doprinos u obezbjeđenju kontinuiteta grijanja.

Milovanović je rekao da je strateška orijentacija “Toplane” kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od 130 miliona KM za restrukturisanje, iako je ovo preduzeće kreditno nesposobno.

“Problemi su velika dugovanja, oprema stara 40 godina, distributivna mreža koja je u lošem stanju, platežna moć stanovništva, te što je njen osnovni energent mazut, koji je veoma skup i koji čini oko 70 odsto troškova `Toplane`”, naglasio je Milovanović.

On je ponovio da “Toplana” mora revitalizovati postrojenja i nadograditi ih za grijanje na bazi gasa, jer je mazut preskup.

Milovanović ističe da se u posljednje tri grejne sezone sa gradskog grijanja odjavi između 500 i 700 domaćinstava po sezoni, a ove godine su imali oko 1.200 reklamacija.

“Osnovni kapital `Toplane` je oko 19 miliona KM, akumulirani gubitak oko 52 miliona KM, a ukupne obaveze iznose oko 62 miliona KM, od čega su krediti oko 32 miliona, kamate na kredite oko 12 miliona KM, te ostale obaveze”, precizirao je Milovanović.

On je dodao da “Toplani” u ovoj godini slijedi obaveza od oko 4.800.000 KM po osnovu ranije stvorenih kreditnih obaveza, od čega su oko 2.200.000 KM kamate.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti