Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRast cijena nafte

Rast cijena nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte porasle su jutros, ali je dobit trgovaca bila mala zbog različitih procjena tražnje u 2013.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi poskupila za deset centi, na 97,11 dolara za barel, dok je evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala za šest centi, na 117,94 dolara za barel, prenosi agencija AP.

Zalihe nafte uvećane su za 600.000 barela, ili 0,2 odsto, na 696 miliona barela, što je za 9,8 odsto više u odnosu na nivo iz istog perioda lani, saopštilo je američko Ministarstvo energetike.

Američki institut za naftu, s druge strane, navodi da su zalihe sirove nafte smanjene za 2,3 miliona barela tokom nedjelju dana, zaključno sa 8. februarom.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je prognozu potrošnje za 85.000 barela dnevno u odnosu na predviđanja iz prošlog mjeseca.

IEA očekuje da će svijet ove godine trošiti 90,7 miliona barela sirove nafte dnevno, što je za milion barela više u odnosu na prognozu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je podigla prognozu tražnje za 2013. zbog znakova oporavka svjetske privrede.

Analitičari navode da nije došlo do dramatičnog kolebanja cijena nafte, zbog teškoća u procijenjivanju ovogodišnje tražnje. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti