Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJeftiniji gas u Grčkoj

Jeftiniji gas u Grčkoj

ATINA, Grčka vlada najavljuje mjere za snižavanje troškova za energiju za industriju, za šta je osnova uspjeh grčke državne gasne kompanije DEPA koja je uspjela od svojih dobavljača gasa iz Rusije, Alžira i Azerbejdžana da dobije sniženje cijene gasa za 12 odsto.

Za toliko će DEPA sniziti cijene gasa svojim velikim industrijskim potrošačima i za tri lokalne gasne kompanije i proizvođače električne energije.

Uz to, Ministarstvo za okolinu, energetiku i klimatske promjene je najavilo da će zatražiti od Rusije, koja je Grčkoj glavni dobavljač gasa, da još malo spusti cijene gasa. Nakon snižavanja cijena gasa, isto će pokušati da urade i sa strujom pa Ministarstvo traži od državne elektroenergetske kompanije DEI da usvoji model određivanja cijena sličan evropskim zemljama koje imaju energetski intenzivnu izvoznu industriju i da uskladi svoju politiku s odlukom Regulatornog tijela za energetiku (RAE) da osnova za određivanje cijena struje u pojedinačno dogovorenim energetskim ugovorima budu industrijski potrošači koji troše struju u prosječnim količinama, javlja novinska agencija ANSA. Bizlife.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti