Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Ugovorima konačno regulisati međusobna prava i obaveze

Ugovorima konačno regulisati međusobna prava i obaveze

PRIJEDOR, Prijedorsko Udruženje građana za zaštitu potrošača “Don” pozdravilo je danas poziv “Elektrokrajine” Banjaluka potrošačima da zaključe ugovore o snabdijevanju električnom energijom.

“Ovo je početak odlične priče za potrošače jer će se konačno, i to prvi put, znati prava i obaveze pružalaca usluga i prava i obaveze potrošača”, rekla je izvršni direktor Udruženja Murisa Marić.

Ona je navela da većina javnih preduzeća koja pružaju usluge isporuke vode, struje, toplotne energije i odvoza smeća do sada nisu imala sklopljene ugovore sa potrošačima, a naročito ne sa potrošačima iz kategorije domaćinstava.

“To znači da su ta preduzeća naplaćivala usluge bez ikakvog pravnog utemeljenja međusobnim ugovornim odnosom, a slična je i situacija kod naplate RTV takse. Svaki građanin ima pravo da zna šta plaća, koja su mu prava i obaveze, a koja su prava i obaveze pružalaca usluga”, dodala je Marićeva.

Marićeva je istakla da bi potrošači bili u boljem i povoljnijem položaju da su mogli putem javnih rasprava učestvovati u kreiranju ugovora koji će im biti ponuđeni.

“Ovako, potrošačima će biti ponuđen uniforman ugovor na uzmi ili ostavi, mada je i bilo kakav ugovor bolji nego nikakav. Ugovorne odredbe izvjesno će proisteći iz zakona koji regulišu oblasti pružanja komunalnih usluga, ali uvijek ima prostora da se više ide u korist potrošača, kao što je praksa u razvijenim zemljama svijeta”, naglasila je Marićeva.

Ona je dodala da je prije zaključivanja bilo kakvog ugovora veoma bitno riješiti pitanja dugovanja ili kamata na kamate kojima se tereti znatan broj potrošača u bilo kojoj oblasti.

Uz račune za januar, “Elektrokrajina” Banjaluka ponudila je potrošačima da zaključe ugovore o snabdijevanju do 30. juna ove godine, uz napomenu da odbijanje zaključenja ugovora za posljedicu ima obustavu isporuke električne energije.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti