Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPuhalac: "Srbijagas" će pružiti svu neophodnu pomoć

Puhalac: “Srbijagas” će pružiti svu neophodnu pomoć

BANJALUKA, Kompanija “Srbijagas” pružiće svu neophodnu pomoć kompaniji “Gas-Res” da bi se nadoknadilo propušteno vrijeme u priključivanju gasovodu “Južni tok”, kao što je i definisano njihovim sporazumom o tehničkoj saradnji i koordinaciji, izjavio je direktor “Gas-Resa” Slobodan Puhalac.

Puhalac je rekao da će buduća zajednička kompanija “Gasprom” – “Gas-Res” sa većinskim “Gaspromovim” učešćem voditi procedure izbora i ustupanja radova po standardima koji su plod dugogodišnjeg iskustva “Gasproma”.

On je podsjetio da su nakon boravka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Moskvi određeni predstavnici obje strane za definisanje načina na koji će biti zaključen ugovor između Srpske i Ruske Federacije ili će to biti ugovor privrednih subjekata koje će potvrditi institucije Srpske ili BiH.

“Svakako da će se i dolaskom predstavnika `Gasproma` početkom marta omogućiti utvrđivanje mape puta i određivanja termina pretprojektnih i projektnih aktivnosti”, rekao je Puhalac.

On je dodao da se Republika Srpska u aktivnosti pridruženja projektu gasovoda “Južni tok” uključila skoro u posljednjem trenutku.

“Prije potpisivanja Memoranduma u Sočiju tek smo imali osnovne procjene kapaciteta i eventualnih trasa, pa je neophodno preći sve predviđene procedure u što kraćem roku, da bi se stigle i koordinisale aktivnosti, prije svega sa `Srbijagasom`”, rekao je Puhalac.

Prema njegovim riječima, aktivnosti u okviru Republike Srpske određene su preciznije na sastanku predsjednika Republike, predsjednika Vlade i ministara industrije energetike i rudarstva, saobraćaja i veza, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju 15. februara.

On je naveo da će se ovakvi sastanci održavati svakih 15 dana uz prisustvo ministra finansija, ministra pravde, predstavnika Pravobranilaštva i Geodetske uprave, čime je dat puni značaj ovom projektu i impuls za dostizanje onog što je propušteno.

Govoreći o najavi šefa Odjeljenja za upravljanje projektima u “Gaspromu” Leonida Čugunova da će radovi na izgradnji gasovoda “Južni tok” u Srbiji početi u januaru 2014. godine, Puhalac je rekao da se ta izjava ne može izvući iz konteksta definisanih aktivnosti iz “mape puta”, odnosno aktivnosti koje realizuje zajednička kompanija.

“Osim toga, moramo imati u vidu da je poseban zakon u vezi sa projektom `Južni tok` u Srbiji bio predmet rasprave na posljednjoj sjednici Skupštine. Ovaj izuzetno važan zakon koji određuje načine eksproprijacije i upravne postupke omogućiće da se do maksimuma skrate procedure koje će dovesti do odobrenja za građenje. Često velike projekte pojednostavljujemo i smatramo da od najave do početka realizacije nije potreban duži vremenski period, tako da ovaj rok smatramo objektivnom procjenom”, rekao je Puhalac. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti