Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkupština Srbije usvojila Zakon o Južnom toku

Skupština Srbije usvojila Zakon o Južnom toku

BEOGRAD, Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o Južnom toku koji treba da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pribavljanje dokumentacije za izgradnju dionice tog međunarodnog gasovoda kroz Srbiju.

Za taj zakon glasalo je 176 poslanika vladajuće koalicije i opozicionih Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, a protiv 12 poslanika Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Korisnik eksproprijacije, kako piše u zakonu, biće preduzeće Južni tok (South stream) iz Novog Sada, koje će steći pravo na zemljište sedam dana nakon izdavanja rješenja o eksproprijaciji.

Naknade vlasnicima zemljišta određivaće se u skladu s važećim Zakonom o eksproprijaciji, a o predlozima za eksproprijaciju postupaće se po pravilima skraćenog upravnog postupka.

Zakon je donijet po hitnom postupku kako bi se, navela je Vlada Srbije, stvorili uslovi za početak izgradnje gasovoda s pratećim objektima, čime će se podstaći privredni razvoj Srbije i regiona.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ranije je izjavila da očekuje da će gradnja dionice Južnog toka u Srbiji početi tokom 2013, kao i da je izgradnja tog gasovoda veoma važan međunarodni projekat koji će povećati energetsku stabilnost Srbije i da je zbog toga neophodno da se što prije uradi eksproprijacija zemljišta. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti