Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGolić: Podrška projektima u oblasti životne sredine

Golić: Podrška projektima u oblasti životne sredine

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je studija Evropske komisije utvrdila da postoji bojazan da bi deponije na području Foče i Gacka postale ekonomski neisplative.

Golićeva je danas nakon sastanka sa savjetnikom ambasadora Švedske u BiH Pelom Personom rekla da je sagovornika zamolila da, ukoliko postoji mogućnosti i sredstava u Švedskoj razvojnoj agenciji /SIDA/ da oni angažuju stručnjake, kako bi uputili resorno ministarstvo u predlaganje određenih odluka Vladi Srpske.

Ona je dodala da će se pisanim putem obratiti Agenciji SIDA, kako bi iznašla mogućnost izgradnje transfer stanica, koje bi bile kasnije transfer za izlaganje na jednu od deponija za kompletnu Hercegovinu.

Golićeva je ukazala na problem nedostatka kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, probleme komunalnih preduzeća i na zastarjeli vozni park.

“Dobili smo obećanje da bi nam se mogla pružiti pomoć iz nekih neraspoređenih sredstava”, rekla je Golićeva novinarima.

Ona je istakla da je Persona informisala o rezultatima aktivnosti ministarstva u izgradnji sanitarnih deponija u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini i Prijedoru.

Golićeva je istakla da će kampanja za podizanje javne svijesti o čvrstom otpadu trajati godinu dana, s mogućnošću produženja, te da je opšti cilj ove kampanje promovisanje sigurnog, kvalitetnog i finansijski održivog odlaganja otpada.

“Ciljna grupa je stanovništvo Republike Srpske, a posebna pažnja posvećena je medijima i djeci, s ciljem formiranja ekološke svijesti u najranijem uzrastu”, rekla je Golićeva, dodajući da se putem medija može mijenjati svijest građana Srpske da na propisana mjesta odlažu otpad i po mogućnosti u nekom vremenu i da ga razvrstavaju po vrstama, kako bi živjeli u zdravoj, uređenoj i čistoj životnoj sredini.

Savjetnik ambasadora Švedske u BiH Pel Person podsjetio je da švedska vlada podržava projekat poboljšanog upravljanja otpadom u 33 opštine BiH, koji je vrijedan 10 miliona evra.

“Svaka od opština iskoristi oko 200.000 evra za nabavku određene opreme, ali cijeli projekat zasnovan je na izgradnji ljudskih kapaciteta i poboljšanog planiranja kako prikupiti što više otpada, povećati teritoriju prikupljanja i kako odvesti taj otpad na za to predviđene regionalne deponije”, rekao je Person.

Person je izrazio nadu da će ovaj projekat povećati nivo svijesti, smanjiti broj divljih deponija, poboljšati životnu sredinu, nivo čistoće i ukupno poboljšati kvalitet života.

On je istakao da je potrebno doprinijeti inovativnijim rješenjima, kao što su recikliranje otpada i korištenje otpada u energetske svrhe, naglasivši da je sve potrebno dovesti do “sveukupno održivog sistema i u ekonomskom smislu”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti