Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiItalijani predstavili zanimljive projekte

Italijani predstavili zanimljive projekte

BANJALUKA, Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović razgovarao je sa grupom privrednika iz italijanske pokrajine Lombardija, okupljenim u asocijaciji “EKSPO grupa Italija”, koji su mu predstavili niz projekata, među kojima mogućnost proizvodnje električne i toplotne energije spaljivanjem otpada.

On je naveo da bi kapaciteti koji su mu predstavljeni tokom jučerašnjeg boravka u Milanu omogućili proizvodnju električne energije gotovo na nivou potreba Banjaluke i da bi na taj način mogao biti riješen problem lošeg grijanja u gradu.

“Prilikom rekonstrukcije gradske `Toplane` imaćemo u vidu i mogućnost dobijanja toplotne i električne energije spaljivanjem otpada”, rekao je Gavranović novinarima.

Prema njegovim riječima, vođeni su i razgovori o projektu uvezivanja poljoprivrednih proizvođača i tržnica, kako bi bio obezbijeđen otkup viška poljoprivrednih proizvoda, kao i o nizu drugih manjih projekata koji su u vezi sa izgradnjom gasovoda “Južni tok”.

“Jedan od projekata za koji smo zainteresovani jeste upravo uvezivanje poljoprivrednih proizvođača i tržnica, a domaćini su izrazili spremnost da u tom projektu učestvujemo zajednički i da gradimo jedan takav kapacitet za potrebe regiona u Republici Srpskoj, po uzoru na milansku pijacu koja prikuplja proizvode od juga do sjevere Italije”, rekao je Gavranović.

On je istakao da su Italijani otvoreni za sve vidove saradnje, od formiranja zajedničkih preduzeća do stvaranja uslova da sami otvore preduzeća i investiraju ili da dobiju koncesiju, te istakao da je to veoma značajno imajući u vidu ograničene domaće mogućnosti finansiranja.

“Sve ono što su nam predstavili najodgovorniji ljudi iz `EKSPO grupe Italija`, koja okuplja više desetina privrednih subjekata iz Italije, zaslužuje vrlo ozbiljnu i detaljnu analizu, što ćemo svakako uraditi u narednom periodu”, naglasio je Gavranović.

Govoreći o projektima u vezi sa gosovodom “Južni tok”, Gavranović je istakao da su Italijani iskazali spremnost da se u Banjaluci u skorije vrijeme izgradi jedan manji pogon za proizvodnju ventila za instalacije, neophodne za obezbjeđenje distributivne gasifikacione mreže u gradu.

Osim Gavranovića, u Italiji je na poziv predstavnika “EKSPO grupe” – veoma uticajnih privrednika Italije, boravio i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti