Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJužni tok prilika za domaće firme

Južni tok prilika za domaće firme

BANJALUKA, Prolazak kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku omogućiće i domaćim privrednim subjektima da se uključe u realizaciju projekta, što će pozitivno djelovati na cjelokupnu privredu.

Krak gasovoda u RS će stići iz Srbije, a prema najavi šefa Odjeljenja za upravljanje projektima u “Gaspromu” Leonida Čugunova, radovi na izgradnji u Srbiji trebalo bi da počnu u januaru 2014. godine.
– Uključivanje domaćih preduzeća dobro je došlo u vrijeme kada se osjeća nedostatak posla i radnih mjesta. Sve napore koji se vode u tom pravcu, da se poveća broj zaposlenih i uposli domaća operativa, u ovom momentu treba pozdraviti i podržati – rekao je “Glasu Srpske” direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić.
On je naglasio da bi se na ovaj način domaće firme više afirmisale, uz ocjenu da možda domaća preduzeća trenutno nemaju potencijala da budu glavni izvođači, ali da sigurno u okviru nekih velikih kompanija mogu da urade dobar posao kao podizvođači.
Njegovo mišljenje dijeli i stručnjak za naftno tržište Dušan Bogdanović.
– Bilo bi dobro da domaće firme budu aktivni učesnici u raznim fazama izgradnje kraka “Južnog toka” kroz Srpsku. To bi bila i afirmacija za njih, da se potvrde u takvim poslovima – rekao je Bogdanović.
Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac rekao je da je sa “Srbijagasom” zaključen Sporazum o tehničkoj saradnji i koordinaciji. Puhalac je kazao da je izvjesno da će, kada se steknu okolnosti za početak radova u RS, domaći privredni subjekti učestvovati u raznim fazama izvođenja radova.
Delegacija RS, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu boravila je nedavno u Moskvi i tom prilikom razgovarala sa rukovodstvom “Gasproma”. Određeni su predstavnici obje strane za definisanje načina na koji će biti zaključen ugovor između Srpske i Ruske Federacije ili će to biti ugovor privrednih subjekata koji će potvrditi institucije RS ili BiH.
Dodik je sa čelnicima “Gasproma” dogovorio da pravnici izrade prijedlog ugovora kojim će biti formalizovan odnos u vezi sa izgradnjom “Južnog toka”, čime će biti stvoreni uslovi za formiranje zajedničke firme između “Gasproma” i “Gas-Resa” najkasnije u maju.
Kada nova firma bude formirana, Srpska će imati priliku da sa “Gaspromovom” firmom koja prodaje gas sačini ugovor o distribuciji gasa za RS. Krak gasovoda “Južni tok” će iz Srbije ući u RS kod Bijeljine i ići prema Banjaluci i Novom Gradu.
Gradnja gasovoda “Južni tok” zvanično je počela početkom decembra u ruskom gradu Anapi u Krasnodarskoj oblasti na obali Crnog mora. “Južni tok” je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Srbija
Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o “Južnom toku”, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju gasovoda kroz Srbiju. Donošenjem posebnog zakona stvaraju se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju dionice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti