Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMarković očekuje naplatu 37 milijardi dinara

Marković očekuje naplatu 37 milijardi dinara

BEOGRAD, Predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je danas da bi EPS u narednom periodu mogao da naplati oko 37 milijardi dinara, što će poboljšati finansijsku situaciju u toj kompaniji i naglasio da o eventualnoj odgovornosti i smjenama u UO EPS-a odlučuje Vlada Srbije.

“Vlasnik odlučuje. Mi smo tu da budemo kooperaetivni”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje da li očekuje smjene u Upravnom odboru te kompanije.

On je naglasio da je UO EPS-a na današnjoj sjednici podržao preporuku Vlade Srbije o otpisu kamata za struju jer, kako je istakao, “smatramo da ćemo izgubiti oko osam milijardi dinara na kamatu koja se oprosti privrednim društvima i građanima, ali imamo šansu da naplatimo 37 milijardi dinara”.

“EPS je veliki sistem, koji ovih dana ima izvanrednu proizvodnju u hidrosektoru u termosektoru. EPS trenutno izvozi struju, a firma koja proizvodi nikada neće doći u krizu,” ocijenio je Marković.

Upitan da li će se na sljedećoj sjednici UO EPS-a, koja se očekuje za sedam dana, naći odobrenja za zaduženje kompanije, Marković je naglasio da je “dogovor u Vladi Srbije da se sa resornim i Ministarstvom za finansije sjedne i napravi analiza unutrašnjih mogućnosti EPS-a i naplate naših potraživanja.

“Dogovori su u Vladi, pa ćemo u narednom periodu sigurno i te stvari razriješiti. Mi ćemo imati sjednicu Upravnog odbora u narednih nedjelju dana o ovim tekućim pitanjima. Tako da prosto, nema nikakvih problema što se tiče Upravnog odbora,” istakao je Marković.

Treba da se vidi koje su naše obaveze, šta će doći iz prihoda od eventualne korekcije cijene struje i tek kad se ta analiza napravi, sa resornim ministarstvom će da se donese odluka o tome koliko treba da idemo na zaduživanje, da bi obezbjedili operativnu likvidnost, precizirao je Marković i dodao da će poslovodstvo sagledati i pripremiti podatke za razgovor sa predstavnicima vlade koliko je moguće novca pribaviti iz unutrašnjih rezervi EPS-a.

On je ocijenio da nema nikakvih problema u saradnji UO EPS-a i v. d generalnog direktora kompanije. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti