Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMihajlović: Od 1. aprila besplatna struja za ugrožene

Mihajlović: Od 1. aprila besplatna struja za ugrožene

BEOGRAD, Socijano ugroženi potrošači u Srbiji će od 1. aprila imati pravo na besplatne količine struje i gasa, izjavila je danas ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Energetski zaštićeni kupci će, po uredbi koju je vlada danas usvojila, imati pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mjesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mjesečno tokom grejne sezone.

Mihajlović je navela da su procjene da će oko 350.000 ugroženih potrošača u Srbiji biti obuhvaćeno tim beneficijama, koje će koštati državu između 30 i 40 miliona evra.

Te troškove će, kako je istakla, do rebalansa budžeta snositi EPS, a potom će ta pomoć biti finansirana iz republičkog budžeta, rekla je ministarka.

Ona je precizirala da će se građani preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama prijavljivati i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijati status energetski zaštićenih kupaca, koje će važiti godinu dana.

Taj status može i da se izgubi, ako mjesečna potrošnja struje i gasa bude 2,5 puta veća od onoga što je predviđeno uredbom, zbog čega korisnik neće imati pravo na umanjenje računa, dodala je Mihajlović.

Ne očekujem poskupljenje struje prije 1. aprila

Mihajlović je izjavila da ne očekuje da će prije 1. aprila doći do poskuplejnja struje u Srbiji. O cijeni struje ne odlučuje Ministarstvo energetike, već Agencija za energetiku, rekla je Mihajlović i precizirala da tek kada privredno društvo za javno snabdijevanje, koje je danas osnovano u sastavu EPS-a, dobije licencu za tu djelatnosti i kada uputi zvaničan zahtjev za poskupljenje Agenciji, može doći do poskupljenja struje. “To vjerujem da ne može da bude prije 1. aprila,” rekla je Mihajlović. Električna energija bi, prema ranijim najavama, trebalo da poskupi od osam do 12 odsto. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti