Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiObradović: Poskupljenje struje poslije izbora javnog snabdjevača

Obradović: Poskupljenje struje poslije izbora javnog snabdjevača

BEOGRAD,  Struja u Srbiji bi, prema svim računicama, mogla da poskupi najranije od početka aprila, jer je prije toga potrebno završiti sve procedure koje su preduslov za poskupljenje električne energije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Srbije” (EPS) Aleksandar Obradović Tanjugu nije želio da spekuliše o datumu i procentu tog poskupljenja.
“Hajde prvo da sačekamo da UO da zeleno svjetlo za osnivanje javnog snabdjevača, a ta procedura će trajati minimalno mjesec do dva. Sve je zakonom definisano i stvarno ne bih spekulisao, jer je dosta toga je u rukama regulatorne agencije. Oni će imati posljednju riječ, moramo da ispoštujemo proceduru”, rekao je Obradović.

EPS prvo mora da osnuje ćerku firmu za javno snabdijevanje, koje će biti zaduženo za snabdijevanje potrošača po regulisanim cijenama, rekao je Obradović i dodao da će to preduzeće potom morati da dobije licencu za snabdijevanje i tek onda Agencija za energetiku mora da procjeni na osnovu zahtjeva snabdjevača, koliko će struja da poskupi.

Električna energija bi prema ranijim najavama trebalo da poskupi od osam do 12 odsto.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović takođe očekuje da će na današnjoj sjednici UO EPS-a biti izabrano privredno društvo za javno snabdijevanje, kako bi moglo da se krene u proceduru promjene cijena struje.
“Struja će poskupjeti onog trenutka kada se formira preduzeće koje će biti javni snabdjevač i kada ono uputi zvaničan zahtjev za poskupljenje Agenciji za energetiku, koja o tome treba da da mišljenje,” precizirala je prije dva dana Mihajlovićeva, i najavila da je završen i tarifni sistem koji će spriječiti neracionalnu potrošnju električne energije.

Ona je naglasila da je država stvorila uslove da EPS krene naprijed i podsjetila da će osim otpisa kamate, reprogramima starih dugova za struju, država pomoći EPS-u i da riješi probleme dugovanja preduzeća u restrukturiranju, koja iznose više stotina miliona evra. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti