Subota 3. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDa li će gas spasti Kipar?

Da li će gas spasti Kipar?

NIKOZIJA, Kipar posjeduje ogromno nalazište gasa koje je pronađeno nedavno u dubinama Sredozemnog mora, čija se vrijednost procjenjuje na 600 milijardi evra.

Ovoj zemlji, pogođeno dužničkom krizom, hitno je potrebna pomoć od 17 milijardi evra kako bi popunila rupu u budžetu i spriječila sunovrat banaka.
Američka naftna kompanija Nobl je prije nešto više od godinu dana pronašla pod morskim dubinama Kipra ogromno nalazište gasa, nazvavši ga Afrodita.
Međutim, međunarodne finasijske instucije smatraju da je veoma rizično to potencijalno bogatstvo uzimati kao zalog za garanciju preko potrebnih kiparskih pozjamica, prenio je RFI.

Jedan od razloga je taj što količina rezavi gasa još nije poznata. Rezultati analiza koje se vrše na ogromnim dubinama biće poznati tek na jesen kada će se dobiti i odgovor da li je ovo nalazište isplativo u komercijalnom smislu.

Osim toga, “Afrodita” nosi sa sobom političke rizike, jer se Turska protivi kiparskoj eksploataciji gasa u vodama koje djelimično smatra sopstvenim vlasništvom.

Dodatni problem predstavlja i to što bi do prve eksploatacije gasa moglo proći i 10 godina jer, ukoliko Turska ne dozvoli prolazak gasovoda preko svoje teritorije, morali bi se tražiti alternativni transportni putevi.

Sredinom ove nedjelje, međutim, generalni direktor za Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) ocijenio je da bi se u budućim pregovorima za spas Kipra mogla uzeti u obzir potencijalna proizvodnja kiparskog gasa.

U svakom slučaju, treba biti fleksibilan jer je potrebno što brže reagovati kako se ne bi dozvolilo širenje posljedica kiparske krize po čitavoj evroj zoni, koja jedva uspjeva da se konsoliduje.

Francuska kompanija Total i italijanska Eni su se početkom godine pridružile istraživanjima u kiparskim vodama uprkos turskom negodovanju.
Poslije izbora zakazanih u nedjelju, vidjeće se da li će novi kiparski predsjednik uspjeti da ubijedi EU, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond da je “Afrodita” dovoljan zalog za povjerioce. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti