Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte pala zbog Italije

Cijena nafte pala zbog Italije

LONDON, Cijene nafte pale su jutros, nakon što je neizvjestan ishod izbora u Italiji zaprijetio stabilnosti te zemlje i oporavku evrozone, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, pala za 65 centi, na 92,46 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.
Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, oslabila je 79 centi na 113,65 dolara za barel.
“Neizvjesni izbori u Italiji poslali su trnce širom globalnih tržišta… izazivajući paniku da bi nedavno započeti oporavak evrozone mogao biti ugrožen”, navodi konsultantska kuća IG markets iz Singapura.

Nakon prebrojavanja glasova u Italiji, Alijansa lijevog centra Pjera Luiđija Berzanija odnijela je tijesnu pobjedu u donjem domu nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspjela da obezbijedi potrebnu većinu u gornjem domu (Senatu). Za formiranje vlade potrebna je većina u oba doma parlamenta.

“Rezultati izbora pokrenuli su strahovanja da će preko potrebna štednja u Italiji biti blokirana zbog političke neizvjesnosti”, navodi IG markets. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti