Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGorivo opet poskupljuje?

Gorivo opet poskupljuje?

BANJALUKA, Vlasnici benzinskih pumpi u RS najavljuju novo poskupljenje goriva, što će, ako se njihove najave obistine, biti druga korekcija cijena u nepunih sedam dana.

Novi cjenovnici još su obavijeni velom tajne, jer se niko ne usuđuje da precizira za koliko će feninga da poskupe naftni derivati, ali se, po svemu sudeći, vozačima ne piše dobro.
“U srijedu će se znati sto odsto šta će da se dogodi. Očekujemo blagi porast cijena”, najavio je juče Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, dodajući da je zasad rano govoriti o novim cjenovnicima.
Sa druge strane, iz FBiH još nema najava da će cijene benzina i dizela biti mijenjane. Cjenovnici, kakvi su sada, slični su onim na benzinskim pumpama u RS.
“Nemamo informacija o potencijalnim promjenama cjenovnika. Inače, i benzini i dizel u FBiH sada koštaju između 2,35 i 2,45 KM, što zavisi od kantona u kojem se gorivo kupuje”, kazali su nam u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH.
Gorivo je na benzinskim pumpama u RS poskupjelo u četvrtak do pet feninga po litru, a auto-gas je pojeftinio za isti iznos. Benzinima su cijene podebljane za tri do pet, a dizelu od dva do tri feninga po litru.
Tako benzin od 98 oktana na većini pumpi u RS sada košta između 2,37 i 2,50 KM, dok je za litar benzina od 95 oktana potrebno potrošiti između 2,32 i 2,41 KM. Euroizel košta od 2,31 do 2,42 KM, što zavisi od pumpe do pumpe.
U udruženjima koja zastupaju potrošače ljuti su jer, ističu, socijalni položaj građana ionako je na zabrinjavajućem nivou. Novo poskupljenje naftnih derivata, naglašavaju, dodatno će da ugrozi plitke novčanike.
“Posebno nas brinu promjene cijena kada se radi o energentima koji mogu lančano da izazovu i druga poskupljenja, u sektorima gdje se ti energenti koriste. Je li opravdano, ili nije, ne znam, ali oni često gledaju samo svoj interes”, kritikuje Dragutin Bošković, predsjednik Udružnja za zaštitu interesa potrošača RS. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti