Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProtest protiv eksploatacije gasa iz škriljaca

Protest protiv eksploatacije gasa iz škriljaca

BUKUREŠT, Oko 8.000 ljudi protestovalo je danas u Barladu, gradu na istoku Rumunije, protiv istraživanja i eksploatacije gasa iz škriljaca jer smatraju da bi to bilo štetno za životnu sredinu, objavila je novinska agencija Medafaks.

Protesti dolaze u trenutku dok američka energetska kompanije “Ševron” planira da u drugoj polovini godine počne istraživanje u ovom regionu.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “`Ševron` idi kući”, objavila je novinska agencija Agerpres.

“Protestovaćemo jer tražimo samo jedno, a to je da nas konsultuju o tako važnom pitanju kao što je gas iz škriljaca. Ne možemo da prihvatimo da budemo žrtve `Ševrona` koji je odlučan da započne radove“, izjavio je jedan od učesnika protesta.

Gas iz škriljaca je prirodni gas koji se nalazi u prirodnim rascjepima i pukotinama u podzemnim formacijama.

Vađenje gasa iz škriljaca je zasnovano na tehnici hidrauličnog lomljenja ili “frekinga”, pri kojoj se pod visokim pritiskom ubrzigava mješavina vode, pijeska i hemijskih agenasa, što pomaže da se te šupljine rastvore i da se gas oslobodi.

Ova metoda izazvala je brojne kontroverze u svijetu, a aktivisti organizacija za zaštitu živtone sredine ukazuju da ovaj postupak prouzrokuje zemljotrese.

Prema izvještaju Američke agencije za energetiku, ukupni resursi u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj procjenjuju se na 538 milijardi metara kubnih gasa iz škriljaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti