Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUkrajina uvozi gas preko Mađarske

Ukrajina uvozi gas preko Mađarske

KIJEV, Ukrajinska i mađarska kompanija za transport gasa Ukrtransgas i FGSZ potpisale su sporazum o isporuci gasa za Ukrajinu preko teritorije Mađarske.

Kako je saopštio Ukrtransgas, Kijev vodi pregovore i sa kompanijama Justrim i Transgas o isporukama prirodnog gasa preko teritorija Slovačke i Rumunije.
Obim isporuka, koje je tehnički moguće obezbijediti, kako prenose Ria novosti, nije objelodanjen.
Naftogas Ukrajine je juče objavio da ove godine namjerava da zaključi ugovore o isporuci sedam milijardi kubnih metara gasa iz Evrope, preko Mađarske i Slovačke.

Dan ranije je ministar energetike Ukrajine Eduard Stavicki izjavio da zemlja ima tehničke mogućnosti za kupovinu 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje u Evropi. To, prema njemu, potpuno zadovoljava potrebe Kijeva za uvoznim energentima.

Ministar je objasnio da se radi o isporukama iz zemalja sa kojima se Ukrajina graniči, među kojima je imenovao Slovačku, Mađarsku i Poljsku.
Stavicki je rekao da Kijev ima jasan plan za organizaciju zaliha energenata, ali nije precizirao detalje.

Ukrajina nastoji da nađe alternativne isporučioce gasa jer nije zadovoljna uslovima glavnog prodavca gasa, ruskog Gasproma.

Zbog toga je krajem 2012. počela da kupuje gas od njemačkog RWE. Prema podacima Ukrtransgasa, u januaru je iz Njemačke, preko Poljske, distribuirano 43,5 miliona kubnih metara gasa. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti