Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGolić: Zapadni Balkan nedjeljiv u ekologiji

Golić: Zapadni Balkan nedjeljiv u ekologiji

BEOGRAD, Zapadni Balkan nedjeljiv je u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, pa je potrebno da zemlje regiona više koriste potencijale za prekograničnu saradnju i kreiranje zajedničkih projekata, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u ostavci Srebrenka Golić.

Golićeva je danas u Beogradu na konferenciji “Zelena ekonomija – zaštita životne sredine – izazov za Srbiju i region” istakla da će realizacija tih zajedničkih projekata doprinijeti održivom razvoju u cijelom regionu.

Ona je istakla da sve veće posljedice klimatskih promjena, ekonomska i energetska kriza nameću potrebu za korjenitim promjenama u pravcu podsticanja takozvane zelene ekonomije.

Golićeva je navela da koncept zelene ekonomije podrazumijeva korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje broja radnih mjesta i investicija u zelenim granama industrije, uz malo emitovanje ugljenika i efikasno korištenje prirodnih resursa, te stvara šanse za održivi razvoj što je od ključnog značaja za podizanje životnog standarda.

Ona je dodala da je energetski sektor prepoznat kao pokretač ekonomije u Republici Srpskoj i istakla da Srpska ima potencijale za razvoj tržišta za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

“Možemo da ponudimo ekološki prihvatljive projekte svim zainteresovanim subjektima i ponudu izvora energije usmjerimo ka obnovljivim izvorima s ciljem da postanemo manje zavisni od isporuke fosilnih goriva”, rekla je Golićeva.

U radu konferencije učestovao je i ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ Erdal Trhulj koji je dao podršku inicijativi i istakao da je BiH jedan od lidera u proizvodnji energije od obnovljivih izvora energije, ali da koristi svega 35 odsto kapaciteta svojih vodenih potencijala, dok energetski potencijali vjetra, sunca i od biomasa, skoro da se i ne koriste.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su neki od prioriteta Srbije, kada je riječ o ekologiji, borba sa posljedicama klimatskih promjena, upravljanje otpadom, ali tako da se iskoristi energija.

Napominjući da je Srbija usvojila potrebne zakone koji bi regulisali ovu oblast, Mihajlovićeva je napomenula da je sada važna realizacija, kao i kontrola sprovođenja, jer mnogo toga nije implementirano.

U radu konferencije učestvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, kao i predstavnici resornih ministarstava iz Makedonije i Crne Gore.

Na marginama konferencije, koja se održava u beogradskom hotelu “Hajat”, između Srbije i Crne Gore potpisan je Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zašite životne sredine, kakav su ranije danas potpisali i Srbija i Republika Srpska.

Konferencija “Zelena ekonomija”, u organizaciji Biznis info grupe iz Beograda i uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, ove godine je prvi put okupila predstavnike vlada regiona, a kao i prethodnih godina i predstavnike industrije iz raznih oblasti zelene ekonomije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti