Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOd ponedjeljka pripreme za paljenje prve peći u Željezari

Od ponedjeljka pripreme za paljenje prve peći u Željezari

SMEDEREVO, Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić razgovarao je danas u Smederevu sa rukovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata Željezare kojima je predstavio plan za pokretanje ove kompanije.

S obzirom na to da ruski “Uralvagonzavod” nije dostavio ponudu za Željezaru, Dinkić je objavio plan “B”.

On je izjavio da će od ponedjeljka početi pripreme za paljenje prve peći, a od aprila radnici Željezare koji su na plaćenom odsustvu vraćaju se na posao.

Dinkić je naglasio da će biti zaposleno još 250 radnika, prenose mediji.

Dinkić je ranije rekao da neće biti produžen tender za izbor strateškog partnera Željezare, koji je istekao juče. “Cilj je da bude rješena suština problema u Željezari, da se omogući da Smederevo živi”, rekao je Dinkić.

Na tender za izbor strateškog partnera jedini se javio ruski “Uralvagonzavod”, koji je prije nekoliko dana najavio da će u martu donijeti konačnu odluku o preuzimanju srpske željezare.

Tender je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar, koji je na zahtjev “Uralvagonzavoda” produžen do 28. februara.

Prethodni tender za prodaju Željezare, raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspješan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnijele prijave za učešće – “Junajted plzen” sa sjedištem u Luksemburgu, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije – nije dostavila ponudu.

Željezara “Smederevo” je u vlasništvu države Srbije od januara 2012. godine, kada je dotadašnji vlasnik, američki “Ju-Es stil”, odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke, izazvane padom cijene čelika na svjetskom tržištu, usljed ekonomske krize. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti