Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostPotpisan Memorandum o saradnji u zaštiti životne sredine

Potpisan Memorandum o saradnji u zaštiti životne sredine

BEOGRAD, U Beogradu je danas potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine, koji treba da omogući unapređenje projekata iz oblasti ekologije i održivog razvoja, a potpisali su ga predstavnici resornih ministarstava vlada Republike Srpske i Srbije.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske u ostavci Srebrenka Golić istakla je da će memorandum omogućiti nova partnerstva u oblasti klimatskih promjena, održivog razvoja, upravljanja otpadom, zaštite vazduha, kontrole industrijskog zagađenja i rizika koji mogu da nastupe, ali i održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

Ona je navela da je cilj memoranduma uspostavljanje i jačanje bilateralne saradnje dvije vlade i resornih ministarstava.

Golićeva je istakla da je plan da se proširi saradnja i sa drugim zemljama regiona kako bi radili na zajedničkim projektima, jer fondovi EU pružaju podršku prekograničnoj saradnji i poručila da “produkt projekata mora biti novo zapošljavanje”.

“Republici Srpskoj je Srbija vodilja. Koristimo mnoga vaša iskustva kada je riječ o legislativi, prekograničnoj saradnji. Rijeka Drina je prirodna granica, ali ne smijemo nikada zaboraviti da nas rijeka Drina spaja”, rekla je Golićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon potpisivanja memoranduma.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je memorandum potpisan kako bi bili unaprijeđeni projekti iz oblasti ekologije i održivog razvoja.

Ona je navela da je danas u Vladi Srbije na sastanku, kojem je prisustvovala i državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Makedonije Sonja Lepitkova, usvojena deklaracija o zelenoj ekonomiji, koja će biti poslata svim zemljama u jugoistočnoj Evropi.

U roku od tri mjeseca Beograd i Banjaluka će imenovati koordinatore koji će se sastajati naizmjenično u Srbiji i Republici Srpskoj.

Iako najavljena, pomoćnik ministra u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović, zbog problema tehničke prirode, nije bila u mogućnosti da potpiše u Vladi sličan memorandum sa Srbijom.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti