Srijeda 4. Oktobar 2023.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaRekordna proizvodnja struje na Đerdapu

Rekordna proizvodnja struje na Đerdapu

KLADOVO, Hidroelektrana “Đerdap I”, zbog povoljne hidrologije, bilježi rekorde u proizvodnji struje.

Od početka godine, proizvedena je prva milijarda kilovat-časova (kwh) struje, što je dvostruko više od plana, rekao je direktor HE “Đerdap I” Ljubiša Jokić.

Prema njegovim riječima, dnevna proizvodnja od početka godine u prosjeku iznosi oko 20 miliona kilovat-časova (kWh) električne energije. Dotok Dunava obara rekorde u januaru i februaru, pa u ovoj kompaniji vjeruju da će ovo biti jedna od najuspješnijih proizvodnih godina za četiri decenije rada Đerdapa.
“Imamo izuzetnu proizvodnju tako da je plan za prva dva mjeseca premašen za čitavih 50 odsto. Plan proizvodnje za godinu dana u Đerdapu je oko pet milijardi kWh struje”, naveo je Jokić. On je podsjetio da Đerdap proizvodi jednu petinu struje u Srbiji.

Kako je Tanjugu rekao šef Službe za proizvodnju Petar Grekulović, trenutni dotok Dunava je oko 7.000 kubika vode u sekundi, što omogućava dnevnu proizvodnju od oko 20 miliona kWh električne energije.
“Ovu godinu smo započeli sa odličnom hidrološkom situacijom. Dotok Dunava se kretao između 5.000 i 8.000 kubika vode u sekundi, tako da smo još 23. februara proizveli prvu milijardu kilovat-časova električne energije”, rekao je Grekulović.

On je podsjetio da je, u isto vrijeme prošle godine, proizvodnja bila dvostruko niža zbog ekstemne hladnoće.
“Hidrologija je tada bila mnogo lošija, dnevna proizvodnja se kretala između osam i 10 miliona kWh struje, što je bilo svega 50 odsto u odnosu na planiranu dnevnu proizvodnju”, rekao je Grekulović.

Direktor Đerdapa Ljubiša Jokić napomenuo je da je u najvećoj hidroelektrani u toku revitalizacija četvrtog agregata, što će omogućiti dodatnu bezbjednost proizvodnje struje u “Đerdapu” tokom narednih mjeseci. Ovaj posao povjeren je ruskoj firmi “Silovije mašini“. Ukupna vrijednost radova je 168 miliona dolara. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti