Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDanas sastanak Putin-Janukovič

Danas sastanak Putin-Janukovič

MOSKVA, Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič razgovaraće danas u Moskvi o saradnji u oblasti energetike, ali nije planirano potpisivanje bilo kakvih dokumenata, rekao je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

“Dva predsjednika razmotriće pitanja bilateralne saradnje, uključujući energetiku”, rekao je Peskov agenciji RIA Novosti, dodajući da će biti govora o sistemu transporta gasa u Ukrajini i mogućem učešću Rusije u konzorcijumu koji bi tome rukovodio.

Očekuje se da će posebna tema razgovora biti cijena ruskog gasa koji se isporučuje Ukrajini, navodi RIA Novosti.

Posjeta Janukoviča prvobitno je planirana za 18. decembar 2012. godine, ali je odgođena zbog nekoordinisanih tehničkih detalja u vezi sa saradnjom u oblasti energetike.

Dva lidera razgovaraće, takođe, o integraciji nuklearnih industrijskih sektora dvije zemlje i “različitim integracionim procesima”.

Ukrajina je proglasila evrointegracije strateškim kursom zemlje. Kijev planira da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU krajem ove godine.

Bjelorusija, Kazahstan i Rusija su u Carinskoj uniji od 1. januara 2012. godine. Ovaj blok omogućava neograničeno kretanje kapitala, roba i usluga preko granica tri zemlje.

Moskva je u više navrata predlagala Ukrajini partnerstvo koje bi uključivalo jeftiniju isporuku gasa.

Kijev oklijeva da postane punopravni član te zajednice jer bi to značilo isključenje iz trgovinskog sporazuma sa EU.

Kijev je predložio saradnju sa Unijom, ali u okviru formata “tri plus jedan”, koji ne implicira punopravno članstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti