Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraU Alibunaru struja iz vjetrenjača

U Alibunaru struja iz vjetrenjača

ALIBUNAR, Opština Alibunar dobila je “zeleno svjetlo” za ulazak u narednu fazu razvoja projekta izgradnje kompleksa vjetroelektrana, čija je vrijednost 290 miliona evra.

Vojvođanska opština je usvojila Plan detaljne regulacije za izgradnju kompleksa vjetroelektrana, ukupne snage od 174 megavata, i poslije tri godine priprema i investicija, belgijsko-holandska kompanija Vind vižn (Wind vision) dobila je šansu da podnese dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole.

Realizacijom jedne od najvećih planiranih stranih investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji stvoriće se preduslovi i za dugoročni lokalni ekonomski razvoj opštine Alibunar, koja je među najnerazvijenijima u Srbiji.

Za kompleks vjetroelektrana u Alibunaru završena je neophodna Studija uticaja na ptice i slijepe miševe, i dobijena pozitivna potvrda od Zavoda za zaštitu životne sredina Vojvodine”, rekao je menadžer Vind vižna za Srbiju, Danilo Drndarski.

“Opština mora da bude daleko efikasnija u sprovođenju ovog projekta. Investicijom od nekoliko stotina miliona evra riješiće se mnogi infrastrukturni i socijalni problemi, a i ostalim opštinama u košavskom području preporučujem da budu što ažurnije u razvoju ovakvih projekata”, rekao je Konjokrad.

Vind vižn je vlasnik i operator vjetroelektrane sa instalisanih 120 megavata u Belgiji, sa tendencijom da do 2016. izgradi 1,5 gigavata. Tanjug

1 KOMENTAR

  1. Bas me zanima dokle li je ovaj projekat stigao. Vetrenjace vidjam na putovanjima u mnogim okolnim zemljama, nadam se da ce i u Srbiji zaziveti u dogledno vreme, kao jedan od ivora energije. Dok ne nadjemo nacina da proizvedemo zelenu energiju, treba da se bar fokusiramo na stedljivo trosenje one kojoj imamo pristup – stedljivi kucni aparati, dobra izolacija, kvalitetna stolarija…

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti