Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKovačević: Gradnja gasovoda počinje krajem godine

Kovačević: Gradnja gasovoda počinje krajem godine

BRČKO, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u ostavci Željko Kovačević izjavio je danas da je sasvim izvjesno da će početak izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku, Federaciju BiH i distrikt Brčko početi krajem ove ili početkom naredne godine.

Po završetku razgovora sa gradonačelnikom Brčkog Antom Domićem i predsjednikom Skupštine distrikta Đorđom Kojićem, Kovačević je novinarima predočio pismo u kojem ministar energetike Ruske Federacije obavještava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da radovi treba uskoro da počnu.

“Poslije formiranja zajedničke kompanije Ruske Federacije i Republike Srpske, predstoji nam izrada zajedničke studije o strategiji izvodljivosti”, rekao je Kovačević.

On je istakao da je prethodno potrebno da kompanija “Gasprom” verifikuje preliminarnu studiju koju posjeduje Republika Srpska.

Na sastanku u gradskoj vijećnici u Brčkom, čelnici distrikta su istakli da je za ovu lokalnu zajednicu od neprocjenjivog značaja priključenje na gasovod.

Gradonačelnik Brčkog rekao je da su se u prethodnih šest-sedam godina u distriktu intenzivno pripremali za realizaciju ovog strateški važnog projekta koji će, između ostalog, omogućiti dolazak novih investicija.

“Osim građana, priključenje na gasovod željno očekuju i u postrojenjima prehrambene industrije u gradu”, istakao je Domić.

Predsjednik brčanskog parlamenta rekao je da će nakon gasifikacije građani i privreda dobiti jeftin, stalan i stabilan izvor energije.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti