Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPjongjangu prijete nove sankcije zbog nuklearnih proba

Pjongjangu prijete nove sankcije zbog nuklearnih proba

PJONGJANG, Sjedinjene Države i Kina postigle su načelnii dogovor o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN s novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog treće nuklearne probe izvedene prošloga mjeseca, izjavili su u ponedjeljak diplomati UN-a.

U međuvremenu su iz kancelarija za štampu UN-a najavili da će Rusija, koja u februaru predsjedava 15-članim Vijećem sigurnosti, u utorak sazvati konsultacije iza zatvorenih vrata o Sjevernoj Koreji.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, diplomati UN-a kažu kako se nadaju da će dobiti nacrt rezolucije u utorak na sjednici Vijeća, te da bi Vijeće moglo glasovati o rezoluciji do kraja ove sedmice.

Diplomati u Vijeću su istakli kako žele ojačati odredbe o sankcijama iz prethodnih rezolucija usvojenih nakon prethodnih nuklearnih proba Sjeverne Koreje 2006. i 2009. godine, prije svega one koje se odnose na inspekciju i oduzimanje pošiljki zabranjenih roba i pooštrenje finansijskih ograničenja.

Vijeće sigurnosti UN oštro je osudilo treću nuklearnu probu Sjeverne Koreje izvedenu 12. februara i najavilo da će poduzeti mjere protiv Pjongjanga zbog postupka koji su osudile sve velike svjetske sile, uključujući i tradicionalnog saveznika Kinu.

Pjongjang je objavio da je nuklearna proba bila čin samoobrane protiv “američkog neprijateljstva” i zaprijetio jačim koracima, ako bude potrebno.

Na crnoj listi UN-a je 17 sjevernokorejskih entiteta, uključujući banke i trgovačka društva te devet pojedinaca – svi povezani sa sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim programom. Diplomati UN-a kažu kako bi mnogo više subjekata i pojedinaca moglo biti izloženo međunarodnom zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Peking je podržao sve dosadašnje rezolucije sa sankcijama protiv Pjongjanga, ali tek nakon nastojanja da ublaži predložene mjere u pregovorima o tekstu dokumenata. Peking je zabrinut da bi oštrije sankcije mogle dodatno oslabiti privredu Sjeverne Koreje i izazvati poplavu izbjeglica u Kini. Business.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti