Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZavršene pripreme za početak izgradnje TE "Stanari"

Završene pripreme za početak izgradnje TE “Stanari”

DOBOJ, Početak građevinskih radova na izgradnji Termoelektrane /TE/ “Stanari” kod Doboja biće obilježen simboličnim polaganjem kamena temeljca 8. maja, izjavio je tehnički direktor TE “Stanari” Savo Mirković.

Mirković je objasnio da je kineska firma “Dongfang elektrik korporejšn” /DEC/ glavni izvođač radova na izgradnji termoelektrane kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od oko 2,3 miliona tona.

“Sa ovom kineskom firmom potpisan je ugovor o izgradnji termoelektrane `Stanari` po sistemu `ključ u ruke`, te planirano da prve funkcionalne probe i podešavanja postrojenja budu obavljena krajem 2015. godine, a probni rad i početak proizvodnje električne energije da bude početkom 2016. godine”, podsjetio je Mirković.

Na izgradnji TE “Stanari”, ukupne investicione vrijednosti oko 550 miliona evra, biće angažovane lokalne firme na izvođenju oko 90 odsto građevinskih radova, za koje treba oko 1.200 radnika, od kojih, prema dogovoru, treba da bude 800 domaćih, a 300 kineskih radnika.

Prema procjenama EFT Grupe, u TE “Stanari” ukupno će biti stalno zaposleno oko 1.000 radnika od čega u pogonima termoelektrane oko 250 i u rudniku oko 600, dok će na remontnim radovima u termoelektrani i rudniku biti angažovano oko 200 radnika.

“Puštanjem u rad TE `Stanari` značajno će se povećati i prihodi u budžetu Republike Srpske kroz poreze, doprinose, rente, i koncensione naknade”, dodao je Mirković.

Na području Stanara postoje geološki ispitane zalihe od 150 miliona tona uglja bez sumpora, koji zadovoljava evropske ekološke standarde, kao i veće zalihe kvarcnog pijeska i kaolina, veoma traženih sirovina u građevinarstvu, staklarskoj i metalurškoj industriji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti