Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNorveška otkrila velike rezerve nafte i gasa

Norveška otkrila velike rezerve nafte i gasa

OSLO, Norveška je otkrila 1,9 milijardi barela nafte i gasa u Barencovom moru, na teritoriji koju joj je Rusija ustupila 2010. godine.

Rezerve su otkrivene na području morskog dna veličine Švajcarske. Procjenjuje se da ukupna vrijednost rezervi iznosi gotovo 30 milijardi dolara, a 15 odsto rezervi čini nafta, dok je ostatak gas.
“Veoma smo uzbuđeni i srećni zbog obećavajućih rezultata”, rekao je za Reutersu Bent Niland, šef Norveškog petrolejskog direktorata (NPD), koji rukovodi gasnim i naftnim rezervama Norveške.
Ovo otkriće je veliki podsticaj za norveške rezerve nafte, koje su svakim danom sve manje, uz predviđanja da bi proizvodnja mogla pasti na 25-godišnji minimum u 2013. godini.
Pojedini stručnjaci, međutim, navode da iako su najnovija otkrića ohrabrujuća za Norvešku, ona takođe mogu predstavljati značajne rizike, budući da bi norveške naftne kompanije mogle preći rusku granicu prilikom eksploatisanja resursa u Barencovom moru.
Prema sporazumu iz 2010. godine o podjeli spornih teritorija postoji klauzula o eksploatacija ugljovodonika koja predviđa da, ukoliko nalazište prelazi granice obje države, obje države imaju pravo na korištenje resursa.
Norveška i Sovjetski savez (kasnije Rusija) imali su spor u vezi s istraživanjem nafte i gasa u Barencovom moru još 70-ih godina prošlog vijeka.
Konačan sporazum o podjeli teritorije je potpisan u septembru 2010. godine na sastanku tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i norveškog premijera Jensa Stoltenberga. Tanjug/Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti