Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaOve godine pripremni radovi za HE "Mrsovo"

Ove godine pripremni radovi za HE “Mrsovo”

RUDO, Pripremni radovi za izgradnju Hidroelektrane “Mrsovo“ kod Rudog trebalo bi da počnu ove godine, potvrđeno je u opštini.

“Prva hidroelektrana na rijeci Lim u Republici Srpskoj gradiće se na 21. kilometru uzvodno od ušća ove rijeke u Drinu, a akumulaciono jezero će biti dugo devet kilometara i dosezaće do samog ulaza u Rudo“, rekao je načelnik ove opštine Rato Rajak.

Prema projektu, jezero će potopiti sedam kuća u Polimlju, zgradu osnovne škole, žičani most i nekoliko grobalja u Starom Rudom i oko rijeke.

“Potapanja bi bila mnogo veća da se nije odustalo od projektovane kote jezera od 358 na 355 metara, a sve da akumulacija ne pređe u selo Sjeverin koje se nalazi na teritoriji Srbije“, rekla je na javnoj tribini u Rudom Slobodanka Novaković iz projektantske kuće “Projekt“ iz Banjaluke.

Ona je dodala da će pod jezerom biti 580 hektara zemljišta, a voda će doći i do regionalnog puta Brodar – Rudo – Priboj.

Prema predstudiji izvodljivosti, hidroelektrana “Mrsovo“ će biti instalisane snage 37 megavata.

Kruna brane HE “Mrsovo“ biće duga 192, a visoka 21 metar sa akumulacijom od 10 miliona kubnih vode.

Gradnja hidroelektrane trajaće tri godine, a radove će izvoditi firma “Komsar enerdži“ čiji je vlasnik Rašid Serdarov i koja je dobila koncesiju na ovaj posao. U izgradnju hidrocentrale biće uloženo oko 100 miliona evra. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti