Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBugarski parlament odustao od izgradnje naftovoda

Bugarski parlament odustao od izgradnje naftovoda

SOFIJA, Bugarski parlament je zvanično danas odustao od rusko-bugarsko-grčkog sporazuma, potpisanog 2007. godine, kojim je planirana izgradnja naftovoda Burgas-Aleksandrupolis.

Ukupno 115 poslanika glasalo je za povlačenje Bugarske iz ovog projekta, čime je potvrđena odluka koju je vlada saopštila 7. decembra 2011. godine.

Protiv ovog prijedloga bilo je 25 poslanika, a jedan je bio uzdržan, prenijela je agencija Frans-pres.

Naftovod bi trebalo da košta od 6,8 do 7,9 milijardi dolara /od 5,2 do šest milijardi evra/, od čega bi Bugarska trebalo da plati oko četvrtinu te sume, izjavio je ministar finansija Simeon Đankov u obraćanju parlamentu.

On je naveo da će se, ako se uporede enormni troškovi sa mogućom finansijskom dobiti, doći do toga da projekat nije u interesu Bugarske.

Izgradnju naftovoda oštro je kritikovala bugarska opština Burgas, koja je izrazila strah od negativnog uticaja na turizam.

Naftovodom, dužine 282 kilometra, bilo je planirano da se ruska nafta od bugarske luke Burgas, na obali Crnog mora, transportuje prema Aleksandropulisu na sjeveroistoku Grčke, zaobilazeći prometni Bosforski moreuz.

Parlament je prošle sedmice već odustao od bugarsko-ruskog projekta izgradnje nuklearne centrale u mjestu Belene, na sjeveru zemlje.

Sofija je, međutim, dala zeleno svjetlo za realizaciju rusko–italijanskog projekta gasovoda “Južni tok”, kojim bi trebalo da se ruski gas transportuje preko Crnog mora do zemalja zapadne Evrope i Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti