Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostElektrični javni prevoz rješenje za zagađenu Kinu

Električni javni prevoz rješenje za zagađenu Kinu

PEKING, Od početka zime koja je na izmaku najveći broj Kineza pomno prati izveštaje o količini lebdećih čestica prašine. Ta tema je postala i jedna od glavnih tema o kojoj se raspravlja na godišnjim zasjedanjima poslanika.

Načelnik Odjeljenja za finasije grada Pekinga Jang Sjiaočao i generalni direktor Pekinške fabrike za proizvodnju automobila Sju Heji su rekli da će u Pekingu biti podstaknut razvoj ekoloških vozila u javnom saobraćaju.

Sjiaočao je rekao da je prošle godine grad Peking uložio više od 10 milijardi juana u rešavanje pitanja zagađenja životne sredine, te da će ove godine ulaganja biti još veća.

”Prema našim podacima, prošle godine smo u zaštitu životne sredine uložili više od 10 milijardi juana. Ta sredstva su potrošena na rješavanje pitanja otpadnih gasova, izbacivanje uglja, pošumljavanje, izgradnju monitoring centara putem Interneta i druge mere. Tokom 2012. godine u izgradnju kontrolnih punktova na cijeloj teritoriji Pekinga za kontrolu PM2,5 smo uložili 50 miliona juana, a u budućnosti će naša ulaganja u tu oblast biti još veća.”

Generalni direktor Pekinške fabrike za proizvodnju automobila Sju Heji je rekao:

”Inicijator razvoja vozila na nove vrste energije, a posebno vozila na električni pogon, je kineska vlada. Za uvođenje električnih vozila u javni prevoz u Pekingu biće primjenjene, povlaštene mjere”.

U Pekingu će uskoro biti korišćena vozila javnog prevoza, gradske čistoće, taksi vozila, službena vozila koje koriste organi vlasti i druga vozila koja će koristiti električnu energiju. Biće izgrađene stanice za dopunjavanje energijom.

“A što se tiče ličnih vozila, tu ćemo morati malo pričekati”, kaže Heji. b92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti