Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS otpisuje kamate na dugovanja za struju

EPS otpisuje kamate na dugovanja za struju

Domaćinstva i firme u Srbiji koje duguju za struju dobiće do kraja nedelje na kućnu adresu obavještenja o procesu otpisa kamata, kažu iz “Elektroprivrede Srbije”. Nakon toga treba da se jave u lokalnu distribuciju da potpišu ugovor, ali najprije moraju da izmire račune za električnu energiju za januar i februar.
Prva obavještenja o sporazumima za brisanje kamata i proces izmirenja oko 110 milijardi dinara stigla su ovih dana na adrese skoro pola miliona dužnika. Toliko je u Srbiji porodica i kompanija koje imaju neplaćene račune iz prošle godine za kilovate.

– Čeka se još da stignu svima računi za struju za februar, kako bi mogli da ih plate i sa njima odu na neki od šaltera u Srbiji. Uslov da se otpišu kamate i dug plati u ratama jeste da se podmire sva dugovanja od početka ove godine – kaže Milan Mirosavljević iz “Elektriprivrede Srbije”.

Najviše novca od starih dugova, kako objašnjavaju iz EPS, očekuje se od građana i privrede elektrodistribucije “Jugoistok”, ali i nekih gradova u centralnoj Srbiji.

– Čak 40 odsto od ukupnih dugovanja je u distribuciji “Jugoistok Niš” – navodi Mirosavljević. – Gradovi koji ubjedljivo najviše duguju za električnu energiju su veliki centri – Kragujevac i Niš. Najmanja potraživanja iz prošle godine su u Vojvodini.

Procjenjuje se da za električnu energiju u Srbiji duguje oko 400.000 potrošača. Od tog broja 380.000 su domaćinstva, dok 20.000 firmi nije prošle godine platilo struju. Ipak, kako su kompanije veliki potrošači, na njih odlazi polovina od ukupno 76 milijardi dinara, koliki je dug “Elektroprivredi Srbije”. Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti