Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGolić: Srpska ima velike potencijale za razvoj zelene ekonomije

Golić: Srpska ima velike potencijale za razvoj zelene ekonomije

BANJALUKA, Republika Srpska ima velike potencijale za razvoj zelene ekonomije, a njeno rukovodstvo ima volje, snage i energije da radi na ispunjavanju ciljeva iz Beogradske deklaracije, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske u ostavci Srebrenka Golić.

“Zelena ekonomija stvara velike šanse za održivi razvoj, što podrazumijeva povećanje dohotka, smanjenje siromaštva i unapređenje kvaliteta života. Zelena ekonomija, posebno korištenje obnovljivih izvora energije, je od ključnog značaja i za podizanje životnog standarda”, pojasnila je Golićeva.

Ona je istakla da Beogradska deklaracija o zelenoj ekonomiji, koja je usvojena 1. marta, treba da doprinese da pitanja iz ove oblasti postanu prioritet na dnevnom redu nacionalnih i regionalnih tijela, kao i promociji investicija, čime će se ostvariti pozitivne promjene u društveno-ekonomskom razvoju u regionu.

“Usvajanjem ove deklaracije podstičemo vlade zemalja u regionu da razvijaju nacionalne smjernice za ostvarivanje zelene ekonomije, politike smanjenja emisija ugljen-dioksida, da revidiraju politike održivog razvoja u skladu sa zaključcima sa konferencije UN `Rio 20 plus` i da unapređuju odgovarajuće mjere u tom smislu”, pojasnila je Golićeva.

Prema njenim riječima, usvajanje Beogradske deklaracije potpisnike podstiče da nastave da u regionu ulažu napore u perspektivne pristupe za ostvarivanje zelenog razvoja u budućnosti, koji će unaprijediti privrednu aktivnost, investicije, preduzetništvo i nivo zaposlenosti, istovremeno usmjeravajući pažnju na postepeni prelaz na nove tehnologije, što podrazumijeva i projekte u vezi sa održivim upravljanjem otpadom, kao i projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

“Naš cilj je da održimo angažovanje svih najvažnijih zainteresovanih strana, uključujući i privatni i javni sektor i organizacije civilnog društva, u ostvarivanju zelene ekonomije u kontekstu održivog razvoja kroz uspostavljanje inovativnih partnerstava, promociju dobrovoljnih inicijativa i razmjenu iskustava”, naglasila je Golićeva.

Ona je kao cilj deklaracije navela i održivi zeleni rast kroz primjenu odgovarajućih sektorskih politika, fiskalnih inovacija, reformi, inicijativa u oblasti zaštite životne sredine, zelenih javnih nabavki, ukidanja subvencija koje su štetne po životnu sredinu, vrednovanja ekosistema dobara i usluga.

“Na osnovu ove deklaracije, uspostavljaćemo zajedničke projekte u oblasti zelene ekonomije i svega što ona podrazumijeva, te unaprijediti partnersku saradnju između naših vlada i EU, UN, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/, Energetske zajednice i ostalih međunarodnih organizacija”, dodala je Golićeva.

Ona je istakla da je jednoglasno odlučeno da se Deklaracija ponudi i drugim državama u regionu na usvajanje, kao i da se obavijeste relevantne međunarodne organizacije o njenom donošenju i upoznaju sa sadržajem.

Deklaraciju o zelenoj ekonomiji i održivom rastu u regionu jugoistočne Evrope usvojili su ministri i ostali zvaničnici zaduženi za održivi razvoj i zaštitu životne sredine Srbije, Republike Srpske, odnosno BiH, Makedonije i Crne Gore 1. marta u Beogradu, na sastanku povodom održavanja četvrte godišnje regionalne konferencije “Zelena ekonomija – Zaštita životne sredine”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti