Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGrci u Srbiji spaljuju alge i proizvode struju

Grci u Srbiji spaljuju alge i proizvode struju

LESKOVAC / ATINA, Grčka kompanija “Alge enerdži” namjerava da u proizvodnju energije iz alternativnog izvora – spaljivanja algi, investira 75 miliona evra. Alge bi gajili u Leskovcu, a oko 4. 000 radnika će dobiti posao, kaže suvlasnik te firme Joanis Sporidis-Antoniadis.

On je, poslije potpisivanja memoranduma sa leskovačkim gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, rekao novinarima da je zainteresovan za kvadratni kilometar zemljišta u “Zelenoj zoni” .

Leskovac je prije dve godine izdvojio 100 hektara poljoprivrednog zemljišta za “Zelenu zonu”. Planirano je da se na tom području sagrade pogoni za proizvodnju hrane i distributivni centar voća i povrća za jug Srbije.

“Za dvije i po godine investiraćemo oko 75 miliona evra i postepeno bi se zaposlilo preko 4.000 ljudi. Počinjemo s jednim hektarom, a na svaki hektar po 50 ljudi, naša je namjera da ostanemo više desetina godina”, kazao je Sporidis-Antoniadis, dodavši da kompanija koju predstavlja posluje i u centralnoj Evropi i Africi.

Gradonačelnik Leskovca Cvetanović je kazao da je grčka firma voljna da započne posao ovog ljeta, ali nije siguran da li lokalna samouprava može da ispuni svoj dio obaveza.

“Potrebno je oko 100 miliona dinara da se poljoprivredno zemljište preinači u građevinsko, a mi nemamo taj novac”, istakao je on.

Sporidis-Antoniadis i jedan njegov grčki partner su za svoju inovativnu ideju o energiji od algi, dobili 2012. godine nagradu Grčko-američke trgovinske komore u Atini, od 80.000 evra. BETA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti