Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostOve godine trebalo bi da počne izmuljavanje Palićkog jezera

Ove godine trebalo bi da počne izmuljavanje Palićkog jezera

SUBOTICA, Ove godine trebalo bi da počne izmuljavanje Palićkog jezera. Kako su izjavili gradonačelnik Modest Dulić i njegov pomoćnik Nebojša Janjić, iz pokrajinske kase obezbjeđeno je 60 miliona dinara, a Suzana Dulić iz Gradskog sekretarijata za komunalne poslove za „Politiku“ kaže da je subotički Fond za zaštitu životne sredine izdvojio 21 milion dinara.

– Taj novac je predviđen za radove na izmuljavanju, odnosno izgradnji jedne od dvije betonske kasete u sektoru tri, i početak izmuljavanja iz sektora četiri – kaže Suzana Dulić.

Jezero bi se čistilo na osnovu idejnog projekta i studije opravdanosti vađenja mulja iz jezera koje je 2011. uradio Institut „Jaroslav Černi“, na osnovu čega je urađen i glavni projekat. Ideja je da se oko 1,3 miliona kubnih metara mulja premjesti iz četvrtog, turističkog sektora u udaljenije sektore, drugi i treći, gde bi bile izgrađene posebne betonske kasete u koje bi se mulj taložio, a kroz propusnu podlogu cijedio u jezero. U drugom sektoru predviđena je izgradnja „močvarnih ostrva“, tzv. vetlenda. O toj ideji stručnjaci različitih profila izrekli su niz primedaba, od kojih mnoge ni do danas nisu uvažene.

Neslaganje sa ovakvim projektom stručnjaci obrazlažu i činjenicom da bi se na opstanak jezera pozitivno moglo uticati i sa mnogo manje novca. Jedan od stručnjaka, koji je zbog prirode posla želio da ostane anoniman, kaže da je projektni zadatak u startu pogrešno postavljen, i da se lokalna uprava odmah usmjerila na vađenje mulja, umjesto na aktivnosti koje bi poboljšale kvalitet vode, što je osnovni problem.

Mišel Roman, hidrolog i savjetnik za sanaciju Palića, koji je u Subotici posredstvom GIZ-ovog programa CIM koji podrazumjeva upućivanje stručnjaka iz Njemačke i EU, takođe smatra da bi za Palić važnije, a za grad jeftinije bilo izgraditi kanalizacionu mrežu i potisni vod koji bi kanalizaciju povezao sa prečistačem. – To sve košta 4,5 miliona evra, pored toga do 200.000 evra je potrebno da se prečistač unaprijedi i dodatno smanji nivo fosfora u plitkom nizijskom jezeru, i još toliko za eksproprijaciju poljoprivrednog zemljišta radi stvaranja svojevrsne tampon-zone oko Palića – kaže Roman.

Umjesto toga, gradska uprava se odlučila za skuplji projekat izmuljavanja, pri čemu će ostati i dalje neriješen problem kvaliteta vode koja se pušta u Palić. POLITIKA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti