Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikati željezare Smederevo prihvatili umanjenje plata

Sindikati željezare Smederevo prihvatili umanjenje plata

SMEDEREVO- Sindikat i menadžment Željezare Smederevo potpisali su aneks kolektivnog ugovora kojim prihvataju umanjenje zarada za 20 odsto do kraja godine. Sindikalci traže da plate menadžera, koje su dostizale i 3.000 evra, država ograniči na nivo maksimalnih u javnim preduzećima.
Tri reprezentativna sindikata, Samostalni sindikat, Nezavisni sindikat metalaca i ASNS, u srijedu su zvanično prihvatili da se zarade radnicima umanje, ali traže da se štednja sprovede i na platama direktora.

Prosječna plata u Željezari bila je oko 500 evra. Sindikati nemaju podatke koliko je trenutno angažovano radnika u čeličani.
– Od ponedeljka na posao se vratilo oko stotinak radnika, najviše u administraciji, čiji je zadatak nabavka sirovina za početak proizvodnje. Ostalih 5.000 ljudi biće pozivani po potrebi – rekao je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sidnikata metalaca.

Poslovodstvo je pokrenulo postupak nabavke sirovina za paljenje jedne visoke peći u aprilu. Prema računici metalurga, za mjesečnu proizvodnju od 100.000 tona čelika, potrebno je nabaviti oko 150 tona rude, 50 tona koksa i 15.000 tona čelične prašine kojom se štedi ruda. Sirovine će najverovatnije stići iz Ukrajine, a za to putovanje neophodno je bar mjesec dana.

Novca za start visoke peći nema, pa se užurbano radi na podizanju kredita, čiji će garant biti država. Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti