Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKovačević: Izgradnja "Južnog toka" strateško pitanje

Kovačević: Izgradnja “Južnog toka” strateško pitanje

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u ostavci Željko Kovačević istakao je danas da je projekat priključenja na gasovod “Južni tok” strateško pitanje i nacionalni interes za Srpsku.

Kovačević je tokom razgovora sa predstavnicima kompanije “Srbijagas” naglasio da je ubrzanje aktivnosti na realizaciji projekta priključenja na gasovod “Južni tok” cilj Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

“U narednom periodu bićemo posebno posvećeni realizaciji aktivnosti koje proizilaze iz potpisanog Memoranduma o izgradnji kraka gasovoda `Južni tok` kroz Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević i napomenuo da je vrlo izvjesno da će početak izgradnje kraka u Srpskoj početi krajem ove ili početkom naredne godine.

On je naveo da to podrazumijeva ubrzane aktivnosti u administrativno–tehničkom smislu radi pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Rusijom, te aktivnosti na definisanju i razradi trase, kapaciteta i ostalih tehničkih i operativnih detalja.

Izvršni direktor za investicije “Srbijagasa” Jovica Budimir istakao je da je ova kompanija spremna da u potpunosti da podršku i prenese iskustva, kako bi Republika Srpska što prije dostigla nivo realizacije projekta na kojem je trenutno Srbija.

Predstavnici preduzeća za gasne projekte “Gas res” iz Banjaluke, koji je Vlada Republike Srpske formirala za realizaciju navedenog projekta, prezentovali su predstavnicima “Srbijagasa” dosadašnje aktivnosti, kao i plan koji mora biti kompatibilan sa aktivnostima koje provodi Srbija.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti