Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMihajlović: Energetska preduzeća da posluju profitabilno

Mihajlović: Energetska preduzeća da posluju profitabilno

BEOGRAD, Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović naglasila je danas da se protivi ideji da se, kroz povećanje cijena energenata, pomogne Elektroprivredi Srbije (EPS) ili Srbijagasu da bolje posluju.

“Nikada kroz cijene ne treba da se naplaćuje loše poslovanje ili to što nisu naplaćena potraživanja”, istakla je Mihajlović u intervjuu za Međunarodni radio Srbija.

Ona je ukazala da se novi direktor EPS-a suočio sa ozbiljnim problemima i ogromnim potraživanjima od oko milijardu evra, koliko privreda i građani duguju, a što je višegodišnji problem.

Zbog toga je, dodala je ona, Vlada usvojila mjere za prevazilaženje teške finansijske situacije u toj kompaniji, prvi potez je otpisivanje kamata domaćinstvima, a potom će biti odobren i reprogram dugova.

Međutim, ukoliko se reprogram ne bude poštovao, građani Srbije će prvi put biti u prilici da budu isključeni sa mreže, rekla je Mihajlović.

Istovremeno, Vlada od EPS-a traži da pronađe unutrašnje rezerve i snizi troškove, i to ne u vezi radne snage, nego ostalih troškova, što znači da se provjeri koliko troše privredna društva na različite usluge, jer se vjeruje da su tu moguće uštede od 10 do 15 odsto.

Dugovanja EPS-u od državnih organa, lokalnih samouprava, zdravstva i školstva, trebalo bi da se riješe kroz javni dug, što bi toj kompaniji olakšalo finansijsku situaciju, naglasila je ministarka.

Tako će EPS moći da se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom električne energije, zbog čega je i osnovan, kao i da učestvuje u investicionim projektima.
„Danas EPS nije u mogućnosti da investira, jer ima dugovanja od oko 40 milijardi dinara, ali se za taj iznos kompanija neće zadužiti, već za znatno nižu sumu“, istakla je Mihajlović.

Govoreći o inicijativi, koju je pokrenula u vezi ukidanja posrednika u postupku nabavke električne energije i gasa, Mihajlović je istakla da nema ništa protiv trgovaca, jer oni samo nalaze način da ostvare profit.
“Ali s tačke gledišta državnog preduzeća, koje mora da nabavi energiju kad je potrebna i to po najpovoljnijoj cijeni, pojavljuje se problem. U prošlosti se dešavalo da su namjerno pravljeni loši planovi nabavke, tako da kad dođe zima, onda se ide na urgentan uvoz, i kupuje struja po visokim cijenama, a korist ostvaruju trgovci”, objasnila je Mihajlović i dodala da je zbog toga ideja da Direkcija za trgovinu EPS-a postane posebno privredno društvo, koje će na tržištu nabavljati struju za potrebe te kompanije.

Kod „Srbijagasa“ je situacija drugačija, jer se 90 odsto gasa uvozi i to od jednog partnera, navela je Mihajlović i dodala da trenutno ne postoji mogućnost da se to promjeni, jer Srbija godinama uvozi gas iz Rusije, a problem je i što ima samo jedan pravac dotoka gasa.

To, ocijenila je ona, donosi ograničenja u pregovorima o nabavci i cijeni.

Prema njenim riječima, pitanje je i kako javno preduzeće vodi pregovore, jer je Srbija 2006. godine nabavljala gas bez posrednika, a potom je izgubila partnerski odnos u „Jugorosgasu“, jer je izgubila je 25 odsto vlasništva. Postala je manjinski partner i od tog trenutka se promijenila gasna politika, odnosno „Jugorosgas“ je postao posrednik. „Kad posrednik jednom dođe na neku teritoriju, veoma je teško to promijeniti, a do sada je samo dogovoreno smanjenje provizije „Jugorosgasa“ sa 4 na 3,2 odsto“, naglasila je Mihajlović. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti