Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Srbiji se otvara šest novih rudnika

U Srbiji se otvara šest novih rudnika

BEOGRAD, Javno preduzeće “Podzemna eksploatacija uglja” priprema se za otvaranje podzemnog ležišta kvalitetnog lignita, kod mjesta Ćirikovac, nedaleko od Kostolca. To je investicija od najmanje – 50 miliona evra.

” Riječ je o ležištu u kome ovjerene eksploatacione rezerve iznose 60 miliona tona kvalitetnog lignita, koji bi, najvećim dijelom, isporučivali termoelektranama za proizvodnju struje”, kazao je generalni direktor JP PEU. Vladan Milošević.

“Kada otvorimo taj rudnik, tu bi se godišnje proizvodilo i do 1,5 miliona tona uglja, što je više nego što kompletno JP PEU sada proizvodi”.

Milošević podvlači i da su u toku geološka istraživanja na više lokacija u Srbiji, koja ulivaju nadu da će se otvoriti još nekoliko rudnika uglja.

“Podnijeli smo Ministarstvu rudarstva elaborat za doistraživanje na Rtnju, na mjestu zvanom “Ilino brdo”, gde su se nalazili rudnici koji su se eksploatisali do 1968. godine”, nastavlja Milošević.

“Ima indicija da se tu kriju značajne rezerve najkvalitetnijeg kamenog uglja, visoke kalorične vrednosti. Ukoliko rezultati, u šta ne sumnjamo, dokažu profitabilnost, investicija za otvaranje tog podzemnog ležišta bila bi oko 20 miliona evra”.

Ivan Vuković, tehnički direktor JP PEU, kaže i da su veoma interesantne lokacije “Cerje”, kod Despotovca, “Melnica”, između Petrovca na Mlavi i Kučeva, “Poljana”, kod Požarevca, i “Bajovac”, nedaleko od Kraljeva, ali i podvlači da će njihovu profitabilnost tek morati da dokažu buduća geološka istraživanja. NOVOSTI

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti