Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti "Skandalozna" pobjeda energetskih kompanija u Mađarskoj

“Skandalozna” pobjeda energetskih kompanija u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA, Energetske kompanije u Mađarskoj dobile su sudski slučaj protiv Vlade povodom njene odluke o nametnutom smanjenju cijene prirodnog gasa, a premijer Viktor Orban izjavio je u parlamentu da je takva sudska odluka “skandalozna”.

Vlada je proglasila smanjenje cijene gasa za 10 odsto od januara i najavila dodatna pojeftinjenja.

Ova odluka uznemirila je energetske kompanije, koje tvrde da će same morati da nadoknade razliku. Sa druge strane, građani su reagovali pozitivno, pošto su suočeni sa problemima u plaćanju računa.

“U ime Vlade moram da kažem da je sudska odluka skandalozna”, rekao je Orban. On je dodao da Vlada neće prihvatiti ovu odluku i da će dostaviti parlamentu prijedlog o još većem pojeftinjenju gasa, prenio je Rojters.

Mađarski premijer dodao je da se očekuje da će sud sljedeće sedmice objaviti odvojenu presudu u vezi sa cijenama električne energije.

Mađarska elektroprivreda je uglavnom u stranom vlasništvu, a najveći udio u njoj imaju njemački RVE i EON AG, te francuski GDF i EDF.

Smanjenje cijena energenata najnovija je u seriji neuobičajenih odluka mađarske Vlade u posljednje tri godine, koje su zabrinule investitore i Međunarodni monetarni fond.

Ostali sporni koraci su uvođenje najvećeg poreza bankama u Evropi i oporezivanje energije koju stvaraju vjetrenjače i rada telekomunikacionih firmi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti