Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZbog Kine pojeftinila nafta

Zbog Kine pojeftinila nafta

LONDON/NJUJORK, Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali da je industrijska proizvodnja usporila.

Pored toga pritisak na cijene je izvršilo i jačanje dolara, navode analitičari.
Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, pala za 20 centi, na 91,75 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 37 centi, na 110,48 dolara za barel.
Proizvodnja u kineskim fabrikama i rudnicima uvećana je u prva dva mjeseca 2013. za 9,9 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 11,4 odsto u istom periodu lani. Inflacija je u Kini u februaru dostigla desetomjesečni maksimum.
Usporavanje industrijske proizvodnje u Kini odrazilo se na cijene nafte. Tražnja energenata u toj zemlji značajno utiče na kretanje cijena tog energenta, rekao je ekonomista IG marketsa iz Singapura, Džejson Hjuz.
Rast zaliha nafte u SAD, u kombinaciji sa jačanjem dolara, nakon prošlonedjeljnih podataka o zaposlenosti, takođe je uticao na cijene, naveo je upravni direktor firme IHS Purvin end Gerc iz Singapura, Viktor Šum.
Američko Ministarstvo rada je u petak saopštilo da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u februaru pala na 7,7 sa 7,9 odsto iz januara, a prošlog mjeseca je posao našlo 236.000 ljudi, podgrijavši nade da se privreda oporavlja. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti